Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Z kuchárok sú počítačové expertky!

Z hlavnej kuchárky Marty Šimorovej sa pomaly stáva počítačová expertka. Zobraziť galériu (3)
Z hlavnej kuchárky Marty Šimorovej sa pomaly stáva počítačová expertka. (Zdroj: Nový Čas)

NITRA - Kuchyňu ovládla výpočtová technika! V nitrianskej Základnej škole Fatranská majú žiaci namiesto tradičných papierových lístkov na obed čipové krúžky. Vďaka tomu majú kuchárky lepší prehľad o počte stravníkov a počítač im tiež ukáže, koľko surovín majú použiť na uvarenie obeda.

Nový systém vydávania stravy zaviedli v škole v októbri. „Stál 150-tisíc korún a čipové krúžky má približne 500 stravníkov. Sme jedinou takouto školou v okrese,“ hovorí riaditeľ Jozef Habalčík. Hlavná kuchárka Marta Šimorová je nadšená. „Deti často lístky strácali a tie vynaliezavejšie ich zasa dávali kamarátom. Tomu je už koniec. Priložením čipu na špeciálne zariadenie sa nám pri výdaji obeda zobrazí na monitore kód školáka a hneď vieme, či má obed zaplatený,“ hovorí. Ak si školák čip zabudne doma, stačí, keď povie svoje číslo zapísané v žiackej knižke a obed dostane. Žiaci sa môžu odhlásiť z obeda takisto cez počítač v jedálni.

Marte Šimorovej neprekáža, že sa učí ovládať počítač krátko pred dôchodkom. „Je to zábavné! Úžasné je najmä to, že špeciálny počítačový program nám ukáže údaj, koľko ryže, zemiakov a ďalších surovín máme použiť na obedy a nemusíme plytvať,“ dodáva šéfkuchárka.

O pár dní sa na internetovej stránke školy objaví aj obedové menu na celý týždeň. Čipové krúžky si pochvaľujú aj deti. „Teraz si už nemusím dávať pozor na lístok, aby som ho nestratila,“ povedala druháčka Ninka Barátová (7).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu