Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ďalšia VÝSTRAHA meteorológov, búrky sa ešte nerozlúčili: Varovanie pred povodňami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Búrky hrozia v pondelok popoludní najmä na strednom a východnom Slovensku. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

Výstraha prvého stupňa platí od pondelka 14.00 h do polnoci vo všetkých okresoch Banskobystrického, Košického a Prešovského kraja. Týka sa tiež niektorých okresov Trenčianskeho, Nitrianskeho a Žilinského kraja. V daných lokalitách očakávajú meteorológovia búrky, prípadne búrky s krúpami, s úhrnmi zrážok 20 až 40 milimetrov. 

Ďalšia VÝSTRAHA meteorológov, búrky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Na možné prívalové povodne upozorňuje SHMÚ v lokalitách Turčianske Teplice, Prievidza, Spišská Nová Ves a Gelnica. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," uviedol SHMÚ.

Zubačka na Štrbské Pleso nepremáva, na trať padol strom

Doprava zubačkou z Tatranskej Štrby na Štrbské Pleso je obmedzená. Na trať padol strom. Potvrdil to hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč.  "Vyzerá to ešte na minimálne dve hodiny, zabezpečená je náhradná autobusová doprava," priblížil.

Ďalšia VÝSTRAHA meteorológov, búrky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Železničná spoločnosť Slovensko, a. s.)

Búrky skomplikovali aj dodávky elektriny, po nedeľných (28. 7.) búrkach bez nej ostalo na strednom Slovensku približne 1500 odberných miest. Aktuálne je bez elektriny okolo 13 odberných miest v chatovej oblasti v Čremošnom pri Turčianskych Tepliciach.

Hasiči zasahujú najmä na východe

Lokálne búrky zamestnali v pondelok podvečer hasičov vo viacerých slovenských krajoch. Najvážnejšia situácia je najmä na východe Slovenska. Informovala o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Silné búrky už udreli, hrozné VIDEO z Považia: Meteorológovia varujú takmer celé Slovensko

"Najviac prípadov v tejto súvislosti evidujú v Prešovskom kraji, kde boli doposiaľ vyslaní k 14 udalostiam. V Košickom kraji pomáhajú hasiči na deviatich miestach," uviedla Križanová. Zasahovali aj v Žilinskom a Banskobystrickom kraji. Hasiči odstraňovali popadané stromy z domov a ciest aj strhnuté strechy. Ďalej odčerpávali vodu zo zatopených priestorov a pivníc. "Na viacerých miestach stále zasahujú," doplnila Križanová.

Do spadnutého stromu na železničnej trati v katastri obce Hronská Dúbrava narazil v nedeľu večer rýchlik smerujúci do Bratislavy.
Zobraziť galériu (6)
Do spadnutého stromu na železničnej trati v katastri obce Hronská Dúbrava narazil v nedeľu večer rýchlik smerujúci do Bratislavy.  (Zdroj: HaZZ)

Veľké výpadky elektriny

Výpadky v distribúcii elektriny v niekoľkých tisíckach odberných miest spôsobila na východnom Slovensku v pondelok večer búrka. Uviedla to Andrea Forbergerová za Východoslovenskú distribučnú, a.s. (VSD).

Podľa jej slov približne okolo 20.30 h zostalo nezásobených ešte 790 odberných miest. "Silná búrka s bleskami pováľala stromy na elektrické vedenia a potrhala vodiče. Najväčšie výpadky sme zaznamenali v Petrovanoch, Bidovciach, Ďurďošíku, Malej Ide, Čečejovciach, Letanovciach a Novej Ľubovni," spresnila.

Výpadky elektriny spôsobila búrka s vetrom aj v nedeľu (28. 7.) večer. "Súhrnne VSD na svojom distribučnom území obnovila distribúciu elektriny priebežne približne v 23.000 odberných miestach a počas dňa odstránila aj posledných zopár stovák," dodala. V oboch prípadoch podľa jej slov okamžite vyrazili do terénu pohotovostné zložky VSD a odstraňovali poruchy vplyvom extrémneho počasia priebežne.

Ďalšia VÝSTRAHA meteorológov, búrky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: PočasieBúrkyZásahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu