Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

To pravé PEKLO ešte len príde: FOTO Tri okresy čoskoro súžia obrovské horúčavy, výstrahy vás nepotešia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (10)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SHMÚ,)

BRATISLAVA – Na Slovensku bude ako pri mori. V nadchádzajúcich dňoch bude najteplejšie v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji, kde budú denné teploty atakovať štyridsiatky. Keďže by nemalo ani pršať, vyzerá to na ideálny víkend pri vode. Neberte však na ľahkú váhu varovania meteorológov a dbajte na pitný režim, ktorý je v takýchto horúcich dňoch alfou a omegou.

Štvrtok

Až na 33 či 34 stupňov sa môže dnes vyšplhať denná teplota v okresoch Bratislava, Malacky, Pezinok, Senec, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Piešťany, Senica, Skalica, Trnava, Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Topoľčany, Zlaté Moravce, Šaľa, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Prievidza, Trenčín, Krupina a Žarnovica.

SHMÚ.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

V menovaných regiónoch od 14. do 18. hodiny platí výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ podčiarkli meteorológovia, ktorí zároveň upozorňujú aj na skutočnosť, že pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká.

25.07.2019 17:00 LSEČ.
Zobraziť galériu (10)
25.07.2019 17:00 LSEČ.  (Zdroj: SHMÚ,)

Z predpovede meteorológov ďalej vyplýva, že najvyššia denná teplota na Orave, pod Tatrami a väčšinou aj v Prešovskom kraji bude okolo 27, a na horách vo výške 1500 m bude cca 17 stupňov. V niektorých oblastiach ojedinele hrozia prehánky či búrky. Predpokladané množstvo zrážok je do 2 mm, pri búrkach výnimočne do 10 mm.

SHMÚ.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ,)

Piatok

Oveľa väčšie peklo to bude v piatok v okresoch Pezinok, Senec, Dunajská Streda, Galanta, Komárno, Nové Zámky a Šaľa, kde sa od 14. do 18. hodiny ojedinele očakáva denná teplota 35 stupňov. SHMÚ v tomto súvise pre uvedené regióny vydal výstrahu druhého stupňa pred vysokými teplotami.

SHMÚ.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ zdôraznil meteorologický ústav.

Horúčavy v závere pracovného týždňa podľa meteorológov súžia aj regióny Bratislava, Malacky, Hlohovec, Piešťany, Senica, Skalica, Trnava, Krupina, Lučenec, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Žarnovica, Bánovce nad Bebravou, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Prievidza, Trenčín, Levice, Nitra, Topoľčany a Zlaté Moravce, v ktorých platí prvý výstražný stupeň. SHMÚ opätovne zdôraznil, že uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká.

26.07.2019 17:00 LSEČ.
Zobraziť galériu (10)
26.07.2019 17:00 LSEČ.  (Zdroj: SHMÚ,)

V piatok bude malá, cez deň miestami zväčšená oblačnosť. Ojedinele hrozia, vo východnej polovici miestami, prehánky alebo búrky, pričom môžu byť aj intenzívne alebo s krúpami. Denná teplota v Žilinskom a Prešovskom kraji vystúpi na 24 až 29 stupňov. Fúkať bude slabý, cez deň postupne prevažne severný vietor rýchlosťou do 5 m/s (20 km/h), no pri búrkach prechodne zosilnie.

SHMÚ.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ,)

Sobota

V teplom vzduchu sa bude nad strednou Európou rozprestierať nevýrazné pole relatívne nižšieho tlaku vzduchu. Súčasne sa bude nad našou oblasťou nachádzať výšková tlaková níž.

SHMÚ.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ,)

Taktiež bude veľmi teplo. Najvyššia denná teplota vystúpi na 27 až 32, na severe väčšinou na 22 až 27 stupňov. Oblačnosť bude malá, miestami prechodne zväčšená. Prehánky alebo búrky, ktoré môžu byť aj intenzívne alebo s krúpami sa vyskytnú iba ojedinele, cez deň na strednom a východnom Slovensku miestami. Fúkať bude prevažne slabý vietor, ktorý pri búrkach prechodne zosilnie.

Nedeľa

Nad Talianskom sa prehĺbi tlaková níž a svojím okrajom začne zasahovať až do našej oblasti.

SHMÚ.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ,)

Najvyššia denná teplota dosiahne 27 až 32, na severe bude miestami okolo 25 stupňov. Prehánky alebo búrky, aj intenzívne alebo s krúpami, sa cez deň objavia len miestami. Bude polooblačno až oblačno.  

Viac o téme: PredpoveďVýstrahyVysoké teploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu