Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko trápi extrémne sucho: Hospodárstvo trpí, varujú meteorológovia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

BRATISLAVA - Extrémne pôdne sucho v súčasnosti panuje na viac ako ôsmich percentách územia Slovenska. Suchom rôznej intenzity je zasiahnutých až 90 percent územia Slovenska. Na svojej stránke o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Deficit pôdnej vlahy je najvyšší na Orave a Kysuciach, kde jeho hodnoty dosahujú až 100 mm. Veľmi suché podmienky prevládajú na západnom Slovensku a na severe stredného Slovenska. Extrémne sucho je lokálne aj v Slovenskom Rudohorí, na Spiši a v Podtatranskej kotline.

Negatívna bilancia atmosférických zrážok prevláda na Slovensku už od roku 2011, pričom dôsledkom sú dočasne vysychajúce korytá niektorých menších vodných tokov, pokles hladín podzemnej vody a pokles výdatnosti väčšiny prameňov. Významný deficit atmosférických zrážok sa v priebehu prvých šiestich mesiacov tohto roku objavil predovšetkým na západnom, severozápadnom a severnom Slovensku, miestami aj na juhu stredného Slovenska. Napríklad v Piešťanoch dosiahol za tri roky deficit zrážok 218 mm.

Slovensko trápi extrémne sucho:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: intersucho.cz/sk)

Nedostatok zrážok a sucho ovplyvňuje prakticky takmer každý sektor hospodárstva. Problémy sa týkajú vodohospodárov, so stále väčšou intenzitou aj poľnohospodárov. Dôsledky sucha sa môžu prejavovať aj v lesnom hospodárstve aj na rastlinstve. Riziko vzniku požiarov je teraz veľmi akútne, nie iba v určitých oblastiach, ale horieť môže aj v polohách, kde v minulosti bývalo prevažne vlhko.

 

 

Viac o téme: TeploLetoSuchoZrážkySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu