Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Západné Slovensko má zasiahnuť víchrica

BRATISLAVA - Silný nárazový vietor, ktorý by mal dnes popoludní zasiahnuť oblasť Bratislavského, Trnavského a južnú polovicu Nitrianskeho kraja môže podľa Jozefa Csaplára zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) spôsobiť pád slabších stromov, zničenie starších a slabo upevnených plotov či poškodenie zle upevnených striech.

"Silný vietor sa v týchto chvíľach pohybuje nad Nemeckom, západnou časťou Rakúska, okrajom Čiech a vo večerných hodinách zasiahne aj Slovensko," objasnil pre TASR Csaplár. SHMÚ preto odporúča, aby obyvatelia západného Slovenska nenechávali otvorené okná.

V prípade vážnejších situácií je pre Bratislavský kraj pripravených na zásah dovedna 92 hasičov na štyroch staniciach - v Bratislave, Malackách, Pezinku a Senci.

"Na situáciu sme štandardne pripravení, zatiaľ sme neprijali žiadne špeciálne opatrenia. V prípade nutnosti budú povolaní do služby aj ďalší hasiči," uviedol Jaroslav Kašička z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave. Podľa jeho slov do týchto chvíľ mali tri výjazdy k spadnutým stromom.

Hovorcovia všetkých krajských riaditeľstiev Policajného zboru SR konštatovali, že dnešné počasie zatiaľ nespôsobilo žiadne vážnejšie dopravné nehody. Výnimkou je len Trnavský kraj, kde policajti riešili v jednom okamihu desať dopravných nehôd.

Slovenský hydrometeorologický ústav dnes vydal výstrahu prvého stupňa pre silný nárazový vietor, ktorý dnes popoludní zasiahne oblasť západného Slovenska. SHMÚ predpokladá intenzitu vetra od 55 kilometrov za hodinu, pričom k večeru môže jeho rýchlosť na niektorých miestach dosiahnuť až 90 km/h.

V Tatrách hrozia lavíny

BRATISLAVA - Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na ojedinelých extrémnych svahoch so sklonom nad 40 stupňov len mierne spevnená. Možný ojedinelý výskyt snehových splazov alebo menších lavín z nového naviateho snehu najmä pri mechanickom narušení snehovej pokrývky. Bez ohrozenia údolných trás a vyznačených turistických chodníkov. V ostatných pohoriach prevláda malé lavínové nebezpečenstvo - 1. stupeň, ale so stúpajúcou tendenciou. Tendencia lavínového nebezpečenstva na najbližších 24 hodín: stúpajúca. Podľa www.hzs.sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu