Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trópy končia! Najskôr neuveriteľný hic a potom prudká zmena: V Česku už udreli silné búrky s krúpami

Búrky by mali zasiahnuť aj západné Slovensko. Zobraziť galériu (6)
Búrky by mali zasiahnuť aj západné Slovensko. (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Slovákov za posledné dni potrápili poriadne vysoké teploty. Prvý prázdninový pondelok by sa dal označiť ako hotové peklo. Teploty sa totiž majú šplhať aj na 37 stupňov Celzia. Nedajte sa však oklamať. Ani sa nenazdáte a príde zmena. Nielen čo sa týka hodnôt, ktoré budú ukazovať teplomery. V Česku už udreli prvé mohutné búrky s krúpami.

Správy od našich západných susedov hovoria o jasnom príchode nekompromisných búrok s krúpami. Spolu s nimi prišiel aj vieto, ktorý dosiahol rýchlosť až 90 km/h. Rozsiahle búrky, ktoré sa v Česku vytvorili podľa pôvodných správ smerujú aj na naše územie.

Podľa prvých fotiek, ktoré z Česka dorazili, tam padali pomerne veľké krúpy. Ich veľkosť sa pohybovala od dvoch do piatich centimetrov. Línia týchto búrok sa načas rozpadla, no pri Brne sa začala opäť formovať. České Budějovice boli hlavným mestom, ktoré bolo týmto typom búrky zasiahnuté.

Búrky mieria k nám.

Trópy končia! Najskôr neuveriteľný
Zobraziť galériu (6)

Búrky hrozia aj u nás

Na pondelok vydali meteorológovia SHMÚ varovania pred vysokými teplotami, ktoré platia pre celú krajinu. Západné Slovensko zabojuje dokonca s výstrahami druhého stupňa, keďže miestami sa očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu od 35 do 37 stupňov. 

Počasie - výstrahy SHMÚ.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reprofoto:shmu.sk)

"Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká," upozornili odborníci.

Popoludní však nastane zmena. Slnečné lúče vystriedajú dážď a búrky. S nimi sa môžu vyskytnúť aj krátkodobé, no intenzívne lejaky či búrky s krúpami. Možný je podľa SHMÚ aj prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov. Teda napríklad stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc či podchodov.

PREDPOVEĎ počasia na celý týždeň: Začiatok bude horúci, ku koncu príde vytúžené ochladenie

Teplotná zmena

Už v utorok Slováci pocítia aj teplotnú zmenu. "V brázde nízkeho tlaku postúpi od severozápadu nad Karpaty a Maďarsko studený front a za ním sa do strednej Európy od západu rozšíri výbežok vyššieho tlaku," opisuje SHMÚ na svojom webe. Najvyššia denná teplota bude aj naďalej vysoká, no oproti 37 stupňom bude rozhodne príjemnejšie.

Mnohí znášajú vysoké teploty veľmi ťažko. Záchranná zdravotná služba apeluje na verejnosť, aby dbala na prevenciu.
Zobraziť galériu (6)
Mnohí znášajú vysoké teploty veľmi ťažko. Záchranná zdravotná služba apeluje na verejnosť, aby dbala na prevenciu.  (Zdroj: Getty Images)

Podľa predpovedí by mala vystúpiť na 27 až 32 stupňov. Bude polooblačno až oblačno, miestami prehánky alebo búrky, ojedinele aj intenzívne a s krúpami. V stredu by mali teplomery ukazovať maximálne 28 stupňov. 

Búrky aj krupobitie

Extrémne búrky zasiahli východné Slovensko už minulý týždeň. Padali pri nich až osemcentimetrové krúpy. V pondelok vo večerných hodinách však tentokrát udrú na západe krajiny. 

Na mesto sa spustilo "biblické" krupobitie: VIDEO pochovaných áut, ulice zasypalo 1,5 metra ľadu

"Spomínaný front začne počasie u nás ovplyvňovať už dnes večer, kedy sa môžu vyskytnúť prehánky a búrky predovšetkým na západe a severe nášho územia, dokonca niektoré modely predpovedajú aj rozsiahlejšie búrkové systémy spojené so silným vetrom. Na východe hrozia silné búrky skôr zajtra," uvádza SHMÚ na sociálnej sieti. 

Podľa mapy windy.com už búrky udreli v okolitých krajinách.
Zobraziť galériu (6)
Podľa mapy windy.com už búrky udreli v okolitých krajinách.  (Zdroj: Reprofoto:windy.com)

"Nebezpečná situácia sa (v pondelok) očakáva v Česku a na západe Slovenska. Na našom území máme veľmi teplý a vlhký, pôvodom tropický vzduch. Cez Česko začne počas zajtrajšieho dňa postupovať studený front, na ktorom sa vo výraznej dynamike a vo vlhkom vzduchu budú tvoriť početné búrky. Tie budú aj intenzívne a s krúpami," opisuje aj portál imeteo.sk.

Divoké počasie na východe

Teplotné rekordy

Poriadne horúco však nie je len na Slovensku. Český hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti informoval, že v nedeľu popoludní bolo v pražskom areáli Klementinum najteplejšie za posledných 244 rokov. 

Nový teplotný rekord majú aj Francúzi. "V mestečku Gallargues-Le-Montueux namerali (v piatok, pozn. red.) rekordnú teplotu +45,9 °C, čím bol prekonaný absolútny teplotný rekord," uviedlo imeteo.

Najvyššiu teplotu do uplynulého piatku vo Francúzsku namerali na hodnote +44,1 °C, údaj je zo dňa 12. augusta 2003.

Viac o téme: LetoPočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu