Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO skazy po intenzívnej búrke: MAPA Valí sa na nás opäť! Výstraha, môžu padať aj krúpy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SHMÚ,)

SLOVENSKO – Kým pondelňajší deň by sa dal označiť ako hotové peklo, večer sa niesol v znamení dažďa a búrok. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (ďalej len SHMÚ) pred nimi varovali prostredníctvom výstrah. Tie vydali i dnes.

Východ územia sa podľa meteorologického webu iMeteo.sk stále nachádza pred frontom, zatiaľ čo na severozápad a západ Slovenska v noci studený front vtiahol chladnejší vzduch. „Tu sa vzduchová hmota stabilizovala a dnes sa na severozápade a západe očakávajú búrky len výnimočne. Naopak, juh a východ sa nachádza aj naďalej v teplom a instabilnom vzduchu, v ktorom sa budú tvoriť početné búrky,“ píše portál.

Jeho meteorológovia predpokladajú, že v južných okresoch Banskobystrického a Košického kraja sa dnes môžu vyskytnúť aj intenzívnejšie búrky. „V týchto oblastiach totiž budú panovať vhodné podmienky aj pre vývoj superciel.“

Meteorológovia na dnes vydali výstrahu pred búrkami, môžu padať aj krúpy

Prvý výstražný stupeň pred búrkami nadobúda účinnosť od 12:00 do 20:00 h. Vzťahuje sa na okresy Banská Bystrica, Veľký Krtíš, Liptovský Mikuláš, Brezno, Zvolen, Žilina, Detva, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Košice, Košice okolie, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Sabinov, Bardejov, Levoča, Prešov, Gelnica, Trebišov, Vranov nad Topľou, Sabinov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Humenné, Michalovce, Snina a Sobrance.

SHMÚ
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Inštitút avizuje, že je malá pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 m/s (65 - 85 km/h),“ píše SHMÚ.

Model aladin - zrážky (02.07.2019 11:00 LSEČ)
Zobraziť galériu (9)
Model aladin - zrážky (02.07.2019 11:00 LSEČ)  (Zdroj: SHMÚ)

Dodáva, že intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Navyše, pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Model aladin - zrážky (02.07.2019 14:00 LSEČ)
Zobraziť galériu (9)
Model aladin - zrážky (02.07.2019 14:00 LSEČ)  (Zdroj: SHMÚ)

Búrka vyvracala stromy

Včerajšia búrka podľa iMeteo.sk zasiahla predovšetkým Kysuce. Nebola intenzívna ani zrážkovo ani bleskovo, no prinášala silný nárazový vietor, ktorý prekračoval nárazy cez 60 km/h.

Silný nárazový vietor v oblasti Považia a Kysúc vyvrátil niekoľko stromov. Tie popadali na hlavný cestný ťah smerom do Česka I/10. V oblasti Makova bola cesta neprejazdná.

Stromy popadali aj na cestu medzi Veľkým Rovným a Turzovkou. Problémy sa vyskytli aj na ceste medzi Kysuckým Novým Mestom a Žilinou. Strom spadol aj na kostol vo Vysokej Nad Kysucou, o čom na informoval starosta obce.

Na severe boli tisícky domácností bez elektriny

Keďže stromy popadali na elektrické vedenia, tisícky domácností zostali bez dodávok elektrickej energie. Ako uviedla Stredoslovenská distribučná, bez elektriny k 19:30 h boli časť mesta Bytča a obce: Vysoká nad Kysucou, Dlhá nad Kysucou, Turzovka, Kolárovice, Čierne, Veľké Rovné, Dlhé Pole, Makov, Horný Kelčov, Čierne, Mestečko i Dohňany.

Následky nepriaznivého počasia odstraňovalo takmer 230 hasičov

Hasiči mali najviac výjazdov v Žilinskom a Trenčianskom kraji, kde pomáhali pri 15 udalostiach v každom kraji. „V Trnavskom kraji zasahovali pri 10 prípadoch, v Bratislavskom kraji boli vyslaní k 5 technickým udalostiam,“ priblížilo Prezídium Hasičského a záchranného zboru s tým, že šlo najmä o odstraňovanie popadaných stromov zo striech a z cestných komunikácií. V prvý júlový deň od popoludnia do dnešného rána tak zasahovalo takmer 230 profesionálnych a dobrovoľných hasičov s 80 kusmi hasičskej techniky.

FOTO skazy po intenzívnej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Veterná smršť narobila škody aj v okrese Čadca

Členovia Dobrovoľného hasičského zboru Korňa vyrazili k likvidácii následkov po veternej smršti v obci Korňa, okres Čadca.

Čenovia DHZ Korňa vyrazili
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Hasiči Korňa)

Ako spresnili, zasahovali tam na ceste na Živčákovú, pri cintoríne, starom kostole, starej ceste, zátoke a v osade U Žilov.

Čenovia DHZ Korňa vyrazili
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Hasiči Korňa)

V Trenčianskom samosprávnom kraji vykonali hasiči celkom 15 zásahov

V rámci Trenčianskeho kraja v súvislosti s počasím zasahovalo 41 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a bolo nasadených spolu 17 kusov hasičskej techniky. „Išlo predovšetkým o odstraňovanie spadnutých stromov, ale aj telekomunikačného stĺpa z ciest a miestnych komunikácií, respektíve z elektrického vedenia,“ uviedol pre TASR hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Trenčíne Marián Petrík.

Ako bude dnes? 

Situácia je taká, že od severozápadu až severu prejde cez naše územie studený front spojený s tlakovou nížou, ktorej stred sa premiestňuje zo Škandinávie nad severozápadné Rusko. Za ním k nám od severozápadu začína prúdiť o niečo chladnejší vzduch.

SHMÚ
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Bude premenlivá, miestami prechodne až veľká oblačnosť. Ojedinele, vo východnej polovici miestami, prehánky, dážď, ojedinele búrky - aj intenzívne alebo s krúpami. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 27 až 32, v Žilinskom kraji a na hornom Spiši bude okolo 25 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m sa bude pohybovať okolo 15 stupňov. Fúkať bude prevažne severný vietor rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), pričom pri búrkach prechodne zosilnie. Predpokladané množstvo zrážok je do 5 mm, pri búrkach ojedinele aj okolo 30 mm.

Viac o téme: BúrkaŠkodyPredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu