Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Letné prázdniny sa oficiálne začínajú: Niektoré kúpaliska majú ešte stále resty

Kúpaliská sú v prevádzke Zobraziť galériu (4)
Kúpaliská sú v prevádzke (Zdroj: TASR - Eduard Fašung, Michal Svítok)

BRATISLAVA - Letná sezóna je tu a s ňou sa otvárajú rôzne prírodné aj umelé kúpaliská či vodné plochy. Hygienici práve teraz, keď sa začína kúpacia sezóna, prichádzajú s aktualizovaným stavom týchto plôch na Slovensku. Práve v týchto zariadeniach sa budete môcť v nasledujúcom horúcom období schladiť.

Práve v 26. týždni boli sprevádzkované umelé a prírodné kúpaliská na Slovensku. Kontrolu jednotlivých vodných plôch zabezpečovali Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ). Zaujímala ich predovšetkým pripravenosť týchto plôch, z ktorých navyše odoberali vzorky. Týmto spôsobom prebehol monitoring kvality vody na kúpanie.

Kúpalisko Červená Hviezda Košice
Zobraziť galériu (4)
Kúpalisko Červená Hviezda Košice  (Zdroj: Facebook/Kúpalisko Červená Hviezda Košice)

Výsledky hovoria jasnou rečou

Úrady zistili, že vyhovujúca kvalita je v 13 prírodných kúpaliskách a ďalších prírodných vodných plochách s tzv. neorganizovanou rekreáciou. Medzi spomínanými prírodnými kúpaliskami sa nachádzajú Zlaté piesky, Kuchajda, Slnečné jazerá, Rekreačná oblasť kúnovská priehrada Sobotište, Liptovská Mara - Liptovský Trnovec, Plážové kúpalisko - jazero v Banskej Bystrici, Ružiná pri obci Divín, Zelená voda - Kurinec, Teplý Vrch - Pláž Drieňok, Teplý Vrch - Pláž ORMET, Delňa, Veľká Domaša - Tíšava a Vinianske jazero.

Rekreačná oblasť Kaluža na Zemplínskej Šírave
Zobraziť galériu (4)
Rekreačná oblasť Kaluža na Zemplínskej Šírave  (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Otvárajú sa aj bazény

Čo sa týka otvorenia prevádzok umelých kúpalísk, v tejto sfére dostalo povolenie na prevádzku až 148 kúpalísk a 504 bazénov po celom Slovensku. Koncom júna sa otvárajú prevádzky letného kúpaliska na sídlisku III. v Prešova, Wellness centrum Patince, Penzión Lagáň v Radave, Zámocká záhrada v Hlohovci, umelé kúpalisko Červená hviezda v Košiciach, Termálne kúpalisko Retro Thermal Diakovce a Kúpalisko Detva.

Letné prázdniny sa oficiálne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Situácia nie je všade ideálna

Zhoršená mikrobiologická kvalita vody na kúpanie bola zistená  na základe ostatných odberov v bazénoch kúpalísk: Kúpalisko Remata a TK Komárno. Prevádzkovatelia kúpalísk zabezpečili v zariadeniach vykonanie nápravných opatrení a boli vykonané opakované odbery vzoriek vody.

Viac o téme: Kúpaliská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu