Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Platy začínajúcich učiteľov budú rásť, zvýšia sa takmer o desať percent

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay - ilustračná foto)

BRATISLAVA - Platy začínajúcich učiteľov sa od 1. septembra 2019 zvýšia o 9,5 percenta. Novelu zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme z dielne poslancov za SNS dnes schválil parlament.

„Prvý platový stupeň osobitnej stupnice platových taríf učiteľov vysokých škôl a výskumných a vývojových zamestnancov sa od 1. septembra 2019 zvyšuje o 8,7 percenta, následné zvyšovanie je v priemere o dve percentá do 15 rokov započítanej praxe, potom do 32 rokov započítanej praxe v priemere o tri percentá. Návrh má vplyv aj na výšku štipendií doktorandov, ktoré sa zvyšujú o 8,7 percenta," píšu predkladatelia Eva Smolíková, Jaroslav Paška a Tibor Bernaťák.

Poslankyňa Smolíková predložila pozmeňujúci návrh, ktorým sa do zákona dostáva nová terminológia - profesijný rozvoj pedagogických a odborných zamestnancov. Ten im umožní získať príplatok za profesijný rozvoj. Príplatok je súčasťou platu pedagogického a odborného zamestnanca. Jej návrh zákonodarcovia schválili.

Ako uviedlo ministerstvo školstva, nízky plat je najčastejší dôvod, prečo sa stredoškolskí a vysokoškolskí študenti rozhodli nestať učiteľom. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v roku 2018 uskutočnila agentúra FOCUS. Päťdesiatosem percent študentov stredných a vysokých škôl uviedlo, že práve nízky plat je pre nich jeden z troch hlavných dôvodov, prečo sa nevydali na učiteľskú dráhu. Z medzinárodného porovnania vyplýva, že platy mladých učiteľov na Slovensku zaostávajú za platmi vysokoškolsky vzdelaných rovesníkov výraznejšie ako v zahraničí. Kým slovenskí učitelia vo veku 25 – 34 rokov zarábali v roku 2016 v priemere len 61 percent platu vysokoškolsky vzdelaných rovesníkov, v krajinách OECD to bolo 97 percent.

Cieľom návrhu poslancov za SNS je podľa rezortu školstva zabezpečiť, aby sa čo najvýraznejšie a najadresnejšie zvýšili platy začínajúcich učiteľov a zároveň zostal zachovaný princíp, že služobne starší učitelia budú zarábať viac ako mladší. Základ platu učiteľov tvorí platová tarifa, ktorá sa odvíja od toho, či je učiteľ kvalifikovaný alebo či získal atestáciu. Táto tarifa sa za každý odpracovaný rok zvyšuje. Okrem toho majú učiteľa nárok na rôzne druhy príplatkov, napríklad príplatok za riadenie, príplatok pre triedneho učiteľa alebo kreditový príplatok za absolvované vzdelávania.

„Plat začínajúceho učiteľa sa zvýši o 76,50 eura. Zatiaľ čo dnes je nástupný plat začínajúceho učiteľa 805 eur, po novom to bude 881,50 eura. Učiteľov s vyšším počtom rokov praxe sa opatrenie takmer nijako nedotkne. Dá sa to ukázať na najpočetnejšej skupine učiteľov s dlhšou praxou, ktorými sú učitelia v 8. platovej triede so 16 rokmi praxe. V súčasnosti je ich tarifný plat 1 076 eur, po novom to bude 1 077 eur," informoval odbor komunikácie a protokolu ministerstva školstva.

Priemer krajín OECD

Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS) chce, aby platy pedagogických a odborných zamestnancov dosiahli úroveň priemeru krajín OECD. Uviedla to vo štvrtok po tom, čo v parlamente schválili zvýšenie platov pedagógov na začiatku ich učiteľskej kariéry. 

"Dúfam, že táto zmena bude motivovať mladých absolventov stredných a vysokých škôl pre prácu v školstve. Podľa prieskumov je práve nízky plat učiteľa jedným z hlavných dôvodov, prečo sa mladí ľudia nerozhodujú pre učiteľské povolanie," povedala Lubyová s tým, že bude pokračovať v krokoch Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania a vykonávať opatrenia, aby platy pedagogických a odborných zamestnancov dosiahli úroveň priemeru krajín OECD.

Martina Lubyová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Základ platu učiteľov tvorí platová tarifa, ktorá sa odvíja od toho, či je učiteľ kvalifikovaný, alebo či získal atestáciu. Táto tarifa sa za každý odpracovaný rok zvyšuje. Okrem toho majú učitelia nárok na rôzne druhy príplatkov (napríklad príplatok za riadenie, príplatok pre triedneho učiteľa alebo kreditový príplatok za absolvované vzdelávanie). Začínajúci učiteľ po absolvovaní adaptačného vzdelávania automaticky prechádza do vyššej platovej triedy. "Novela zákona zabezpečí výraznejšie a adresnejšie zvýšenie platov začínajúcich učiteľov pri zachovaní princípu, aby služobne starší učitelia zarábali viac ako mladší," uviedol rezort školstva. 

Lubyová vo videu na sociálnej sieti uviedla, že platy pedagogických zamestnancov sa už niekoľko rokov zvyšujú. Ako príklad uviedla hrubý plat začínajúcich učiteľov v materských školách. "V roku 2015 bol plat 475 eur, od 1. januára 2019 sa zvýšil na 612 eur a od 1. septembra 2019 bude 671 eur. Od 1. januára 2020 stúpne na 738 eur a keď si pani učiteľka urobí ešte adaptačné vzdelávanie, tak bude mať v hrubom 819 eur," poznamenala Lubyová. 

Platy začínajúcich učiteľov budú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Druhým príkladom sú učitelia v regionálnom školstve, teda na základných a stredných školách. "V roku 2015 začínali v hrubom na 589 eurách, od 1. januára 2019 to bolo zvýšené na 759 eur, od 1. septembra 2019 to bude 831 eur a od 1. januára 2020 dôjde k zvýšeniu na 915 eur. Opäť po ukončení adaptačného vzdelávania, ktoré môže trvať od šiestich mesiacov do dvoch rokov, bude mať tento mladý učiteľ v hrubom 1001 eur," poznamenala šéfka rezortu školstva. 

"Myslíme si, že takéto výrazné zvýšenie platov mladých učiteľov spolu s výrazným zvýšením platov v celom rezorte školstva až o 38 percent medzi septembrom 2016 a prvým januárom 2020, je už takou finančnou injekciou, ktorá pomôže zvýšiť životný štandard našich učiteľov," dodala Lubyová s tým, že by to malo pomôcť aj mladým pedagógom, aby prišli do školstva. 

Viac o téme: PlatyUčiteliaZvýšenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu