Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Kauzu anestetikum už vyšetruje polícia

Primárka ARO R. Chreňová (vpravo) a právna zástupkyňa nemocnice A.Bábiková.
Primárka ARO R. Chreňová (vpravo) a právna zástupkyňa nemocnice A.Bábiková. (Zdroj: Nový Čas)

LEVICE - Do hry vstúpila polícia! Nešťastný prípad anestetika, ktorým sa nakazili tri deti zrejme počas operácie v levickej nemocnici 25. októbra, už riešia aj policajti.

„Z úradnej moci začali konať vo veci podozrenia z trestného činu ublíženia na zdraví,“ informovala policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. Trestné stíhanie však polícia nezačala ani nikoho neobvinila. Podľa Čuhákovej muži zákona pri vyšetrovaní spolupracujú s odbornými zdravotníckymi inštitúciami.

„Až po získaní dôkazov rozhodnú, akým smerom sa bude vyšetrovanie ďalej uberať,“ dodala Čuháková. Prípadom sa intenzívne zaoberá aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Jeho hovorca Milan Michalič uviedol, že prípad budú zrejme preverovať dlhšie, ako predpokladali.

„Nejde totiž len o nákazu ostatných troch detí, ale aj o dieťa, ktoré v Leviciach ochorelo asi týždeň pred nimi, a dospelého muža,“ dodal Michalič. Čakajú na vyjadrenia nezávislých anestéziológov, epidemiológov a farmakológov. V levickej nemocnici ochoreli tri deti vo veku od 9 do 14 rokov po tom, ako sa nakazili baktériou klebsiela species, ktorá bola v anestetiku.

Hygienu a dezinfekciu nemocnica sme nezanedbali, tvrdí RÚVZ


LEVICE – Hygiene a dezinfekcii venovala levická nemocnica dostatočnú pozornosť. K tomuto záveru dospel Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Leviciach na základe výsledkov skúmania odobratých vzoriek z nemocnice. Baktéria klebsiela species sa v nich nepotvrdila. Z 35 sterov, ktoré odobrali z operačnej sály traumatológie, sú už známe výsledky v 33 prípadoch.

„Na základe toho, ako sa zatiaľ javia dva zvyšné stery, predpokladám, že aj tie budú vyhovujúce,“ uviedla riaditeľka RÚVZ Alena Frtúsová. Momentálne ešte skúmajú vzorky z ostatných operačných sál v nemocnici, ktoré zobrali na základe požiadavky nemocnice. Zároveň čakajú na výsledky sterov z hrdiel a nosov zdravotníckeho personálu levickej nemocnice. „Ak budú aj tie v poriadku, nebudeme mať žiadny dôvod trvať na zákaze operácií,“ skonštatovala Frtúsová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu