Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Stav 14-ročného Kerima infikovaného baktériou sa zlepšil

Kerima odpojili od dýchacieho prístroja, jeho stav ale zostáva vážny.
Kerima odpojili od dýchacieho prístroja, jeho stav ale zostáva vážny. (Zdroj: Nový Čas)

NITRA – Stav 14-ročného Kerima z Tekovských Lužian, ktorý sa pri operácii v levickej nemocnici kontaminoval baktériou, sa mierne zlepšil.

„Dnes sme ho odpojili od dýchacieho prístroja, jeho stav však naďalej zostáva vážny,“ informovala Jana Gulasová, primárka anesteziologicko-resuscitačného oddelenia Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici.

Kerima vo štvrtok minulý týždeň previezli z levickej nemocnice do Banskej Bystrice aj s ďalšími dvoma infikovanými deťmi vo veku deväť a 11 rokov. Tie už preložili na lôžkové pediatrické oddelenie, ich stav je stabilizovaný. „Všetky krvné výsledky sa im zlepšujú a momentálne doberajú antibiotiká,“ uviedla Gulasová.

Deti sa v Leviciach nakazili baktériou klebsiela species, ktorá bola v anestetiku. Komplikácie nastali po prebudení z narkózy. Podľa primárky ARO Renáty Chreňovej sa táto baktéria bežne vyskytuje v prírode a nebezpečná je len pri väčšej kumulácii. Výrobcu anestetika zatiaľ prezradiť nechce, uviedla však, že ide o zahraničnú firmu. „Toto anestetikum sme používali dlhodobo, doteraz nikdy žiadny problém nebol. Neviem si to vysvetliť,“ povedala Chreňová.

Dnes a v pondelok odobral Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Leviciach 28 vzoriek z anesteziologického prístroja, zo stien, klimatizácie, nábytku, ako aj dlaní a úst personálu. Výsledky by podľa Chreňovej mohli byť známe v piatok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu