Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Alpách zahynul slovenský tréner: FOTO Matúš si svoj sen nestihol splniť, srdcervúci odkaz do neba

Matúš zomrel počas výstupu na Mont Blanc, na ktorý sa veľmi tešil. Zobraziť galériu (2)
Matúš zomrel počas výstupu na Mont Blanc, na ktorý sa veľmi tešil. (Zdroj: FB/M.B.)

ANNECY - Dvadsaťpäťročný slovenský horolezec Matúš z Košíc zahynul v piatok na francúzskej strane Mont Blancu, najvyššieho vrchu Álp, keď spadol z výšky približne 250 metrov na začiatku štandardnej trasy všeobecne známej ako "Route Royale" - kráľovský traverz.

Matúš bol, podľa všetkého, veselý a obľúbený chlap. Bol nadšený, športovcom a milovníkom prírody a turistiky, o čom svedčí aj množstvo fotografií na sociálnej sieti. Matúš bol aj osobným trénerom a mnohým ľuďom bdue chýbať. Osudným sa mu stal výstup na Mont Blanc, na ktorý sa veľmi tešil. 

"Matúš, navždy si ťa budem pamätať s týmto úsmevom na tvári. Tak veľmi si sa na ten výstup na Mont Blanc tešil, nikto nemohol tušiť, že sa ti stane osudným. Ďakujem ti za takmer 2 roky tréningov, z ktorých sa vytvorilo priateľstvo, na ktoré nikdy nezabudnem. Bol si úžasný tréner, priateľ i asistent. Budeš nám veľmi chýbať. Navždy ostaneš v našich srdciach! Všetci, ktorí ste poznali Matúša, venujte mu, prosím, tichú spomienku. Odpočívaj v pokoji kamarát," napísal srdcervúce slová jeho kamarát Samuel. 

Matúš zomrel počas výstupu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/M.B.)

Osudný výstup

Matúš zahynul v piatok, 30. mája, počas výstupu na Mont Blanc. Viac šťastia mali dvaja Česi, ktorí ho sprevádzali. Keďže neboli pripútaní dokopy, mladý tréner ich nestiahol so sebou. Francúzske úrady zároveň v piatok vydali pre horolezcov zákaz liezť na Mont Blanc, ak nemajú rezervovanú izbu v niektorom z prístreší na trase k vrcholu najvyššieho štítu Európy.

Úrady sa tak snažia obmedziť hroziace riziko súvisiace s preľudnením. Alpský štít priláka ročne takmer 25.000 horolezcov, ale každodenné davy vyvolávali "praskanie nervov" medzi skupinami alpinistov zápasiacimi o miesto a rozšírené bolo aj ilegálne táborenie, ktoré sa už vymykalo kontrole

Viac o téme: SmrťHorolezecMont Blanc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu