Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Cestopis BBC: Slováci sú alkoholici, ktorí sa bavia zabíjačkami

LONDÝN - Britská televízna spoločnosť BBC sa stala terčom kritiky Slovákov žijúcich v Británii kvôli poslednému dielu cestopisu Michaela Palina o "novej" Európe. Niektorým slovenským i britským divákom sa nepáčilo, že Slovensko bolo predstavené počas krátkych piatich-šiestich minút a iba prostredníctvom dedinskej zabíjačky.

Hovorca BBC k tomu uviedol, že Palin nenavštívil všetky krajiny strednej a východnej Európy, ale chcel zahrnúť aj Slovensko. Jeho seriál si vraj nekládol za cieľ podať vyčerpávajúci obraz o každej krajine. Jeho cieľom taktiež nebolo navštíviť iba hlavné mestá. Kritikom sa práve nepáčilo, že Palin venoval Slovensku tak málo času a nepokúsil sa o širší pohľad.

"Navštívil nádherný vidiek a úchvatné Tatry a strávil nejaký čas s príjemnou rodinou, ktorá ho láskavo vzala medzi seba a pohostila ho. Michael hovorí vľúdne o ľuďoch, s ktorými sa stretol, a o nádhere tejto krajiny a hovoril pozitívne o jej mieste v 'novej' Európe," povedala hovorkyňa BBC.

Siedmy a posledný diel Palinovho seriálu začína práve v slovenských Tatrách a autor v ňom nakrútil zabíjačku, výrobu jaterníc a posedenie po zabíjačke vonku pri pive a pálenke. V komentári uviedol, že Slovensko v dobách Československa bolo vždy považované za menej úspešnú z oboch krajín.

"V horských dedinách to vyzerá, že sa zmenilo málo," hovorí nad zábermi z osady. "Pre mladých Slovákov môžu byť dni ako tento čoskoro minulosťou...a scény ako táto odsunuté do zariadení schválených v EÚ," komentuje zabíjačku. Hovorí potom so Slovenkou, ktorá tvrdí, že je dobre, že sa krajina osamostatnila. Komentár uzatvára tým, že členstvo v EÚ pomohlo Slovensku vymaniť sa z tieňa Česka a turistika v Tatrách je jednou z nádejí stále optimistickejšej budúcnosti krajiny.

"Predstavil nás ako blbečkov, ktorí nemajú nič lepšieho na práci ako popíjať a zabíjať prasce," sťažoval sa jeden slovenský divák v denníku Daily Mail. Podľa neho Palin úplne zabudol na krásy Slovenska, vrátane lyžiarských oblastí, jaskýň, nádherných udržovaných kostolov.

Hovorca slovenského veľvyslanectva podľa Daily Mail povedal, že chápe, že Palinovým zámerom bolo ukázať menej formálnu stránku navštívených krajín, ale že v prípade Slovenska sa tvorca dostal mimo realitu. Podľa denníka hovorca povedal, že Briti si nezaslúžia, aby boli takto klamaní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu