Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Od vraždy Tupého uplynú dva roky, páchatelia sú stále na slobode

BRATISLAVA - Polícii sa ani po takmer dvoch rokoch nepodarilo objasniť vraždu študenta Daniela Tupého. Vysokoškoláka zavraždili 4. novembra 2005 na nábreží v bratislavskej Petržalke. Prípad vyvolal veľkú pozornosť, keďže z útoku sú podozriví neonacisti.

Odvtedy sa objavilo na Slovensku niekoľko ďalších násilných neonacistických útokov. Podľa mimovládnej organizácie Ľudia proti rasizmu sa však do policajných štatistík dostane len časť prípadov. Aktivisti tvrdili, že polícia nedostatočne bojuje proti extrémizmu. Ministerstvo vnútra kritiku odmietlo.

Na vyšetrenie prípadu vraždy 21-ročného študenta Filozofickej fakulty Univerzity Komenského minister vnútra Robert Kaliňák nedávno zriadil nový špecializovaný tím, ktorý prevzal prípad od krajského policajného riaditeľstva v Bratislave. "Tím by mal vzniesť do tohto prípadu nový vietor, bude mať širší záber a treba nanovo vykonať možno niektoré dôkazy a úkony," povedal ČTK hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš.

Študenta a jeho kamarátov prepadla podľa doterajšieho vyšetrovania pravdepodobne skupina extrémistov. "Tých verzií je viacero, ale naďalej trváme na to, že najpravdepodobnejšou verziou je tá extrémistická," poznamenal Tomáš. Pred vyše rokom sa totiž v médiách objavili špekulácie aj o tom, že študenta údajne zavraždilo podsvetie. "My sme nie stále pesimisti v tejto veci, ale okolnosti, za akých sa vražda stala, veľmi komplikujú prácu vyšetrovateľov," dodal hovorca.

Polícia minulý rok zaznamenala 188 rasovo, národnostne alebo inou neznášanlivosťou motivovaných trestných činov, predvlani zaevidovala 121 takýchto prípadov, za prvý polrok tohto roka ich bolo 72. Objasniť sa podarilo vlani 107 skutkov, rok predtým 82.

Nie všetci ľudia však majú podľa hovorkyne Ľudia proti rasizmu Marcely Pilouškovej odvahu útoky polícii ohlasovať. "Najmä ak polícia aj po prítomnosti hliadky na mieste činu dokáže tvrdiť, že sa prípad nestal," poznamenala.

"Nerozumieme kritike mimovládnych organizácií. Ministerstvo je aktívne a polícia koná," reagoval Tomáš. Minister vnútra podľa neho zriadil od septembra novú skupinu, ktorá sa má zaoberať potláčaním extrémistických prejavov. Zastúpenie v nej majú aj predstavitelia mimovládnych organizácií a iných ministerstiev a Generálnej prokuratúry, dodal hovorca. Úrad chce na jeseň obsadiť aj nový post koordinátora a poradcu pre problematiku extrémizmu a predstaviť legislatívny zámer zákona o boji proti extrémizmu a terorizmu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu