Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Obete extrémizmu od dnes pripomína pamätník

Maketa pamätníka obetiam extrémizmu Zobraziť galériu (2)
Maketa pamätníka obetiam extrémizmu

BRATISLAVA - Vraždu vysokoškoláka Daniela Tupého a ďalšie obete extrémizmu pripomína od dnešného dňa v Bratislave pamätník. Socha vtáka so zlomeným krídlom by podľa tvorcov mala varovať pred tým, aby v budúcnosti už žiaden útočník nezmyselne nezastavil rozlet niektorého mladého človeka, povedal už skôr Danielov otec.

Daniela Tupého usmrtila pred približne rokom pravdepodobne skupina ľudí, ktorí sa hlásia k myšlienkam niekdajšieho nemeckého diktátora Adolfa Hitlera. Polícii sa zatiaľ útočníkov nepodarilo odhaliť.

Pamätník odhalili v deň výročia Nežnej revolúcie na Tyršovom nábreží na petržalskej strane Dunaja, neďaleko miesta, kde na Daniela a jeho priateľov údajne zaútočili pravicoví extrémisti.

Prípravy na postavenie pamätníka sprevádzali ťažkosti pri získavaní peňazí. Niekoľko týždňov pred plánovaným odhalením pamätníka chýbalo organizátorom ešte niekoľko sto tisíc korún na dielo, ktoré má hodnotu viac než milión korún.

Prednedávnom sa objavili aj pochybnosti o tom, že za útokom na Daniela stoja pravicoví extrémisti. Denník Pravda priniesol informáciu, že útok pripravilo podsvetie. Polícia však neskôr označila za pravdepodobnejšiu verziu, že incident spôsobili neonacisti.

V čase odhalovania pamätníka sa v Bratislave na Hodžovom námestí zišli asi tri desiatky nakrátko vystrihaných mladých mužov na zhromaždení, ktoré samospráva zakázala. Jeho účastníci vraj mohli šíriť myšlienky pravicového extrémizmu a ohrozovať bezpečnosť obyvateľov. Viac sa dočítate tu.

Vražda Daniela Tupého sa musí objasniť, tvrdí Kaliňák

Minister vnútra by mal menej hovoriť a viac pracovať, pretože má pred sebou ešte jednu nedokončenú prácu. Musíme nájsť tých, ktorí zabili Daniela Tupého. Vyhlásil dnes minister vnútra Robert Kaliňák krátko pred odhalením pamätníka obetiam extrémizmu na bratislavskom Tyršovom nábreží neďaleko miesta, kde pred vyše rokom neznámi útočníci zabili študenta Daniela Tupého. Kaliňák povedal, že nechce, aby táto vražda zostala neobjasnená. Nehovorí o podrobnostiach, lebo nechce pomôcť páchateľom.

Na slávnostnom odhalení pamätníka sa zúčastnilo približne tristo ľudí. Dve mladé dievčatá držali transparent "Nechceme zlo! Nechceme nazi!" Prišli aj podpredsedníčka parlamentu Anna Belousovová, minister školstva Ján Mikolaj, primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský, Daniel Milo z občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu, spisovateľ Daniel Hevier. Okrem iných vystúpili hudobné skupiny Živé kvety a Gladiátor.

Otec zavraždeného študenta Daniel Milo st. povedal, že pomník sa postavil v rekordne krátkom čase, keďže len od mája sa začalo s prácami. "Som veľmi rád, že tento pomník stojí a bude pripomínať nielen to, čo sa stalo pred rokom, ale bude pripomínať aj všetky doterajšie obete a bolo ich minimálne sedem," dodal Tupý st. Podľa Daniela Mila pomník má pripomínať obete nacizmu a neonacizmu, aby sa na ne nezabudlo. Myslí si, že Daniel Tupý bol možno najznámejšou obeťou, ale pravdepodobne nebude poslednou. Miesto by malo symbolizovať všetkých, ktorí boli nezmyselne zabití.

Obete extrémizmu od dnes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu