Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

ZMOS v tajnom hlasovaní zvolilo svojho predsedu: Bude ním Branislav Tréger

Logo ZMOS Zobraziť galériu (5)
Logo ZMOS

BRATISLAVA – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) bude v nasledujúcich štyroch rokoch viesť primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.

Za predsedu strešnej organizácie miest a obcí ho zvolili v tajnom hlasovaní účastníci Snemu ZMOS-u, ktorý sa koná v hlavnom meste 22. až 23. mája. O výsledku volieb informovali na začiatku štvrtkového rokovania snemu.

Nový predseda považuje za najväčšiu výzvu financie

Primátor mesta Liptovský Hrádok a nový predseda Združenia miest a obcí Slovenska považuje finančnú otázku za najväčšiu výzvu, ktorej bude v najbližšej dobe ZMOS čeliť. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii k 30. snemu ZMOS, ktorý sa konal 22. a 23. mája. „Okrem finančnej otázky máme pred sebou veľké výzvy, ako sú informačno-komunikačné technológie, problematika smart cities či odpadového hospodárstva. Táto doba nebude ľahká a preto je potrebné na tieto výzvy nájsť riešenia,“ vysvetľuje Tréger.

Novozvolený predseda Združenia miest
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Zmenu volebného systému, aby bolo pri voľbách do Národnej rady SR Slovensko rozdelené na viacero volebných obvodov, ktorú v stredu na sneme načrtol prezident SR Andrej Kiska, považuje za správnu. „Regióny potrebujú svojich lídrov. V parlamente tak budú mať svojich zástupcov, ktorých výsledky budú môcť kontrolovať,“ objasňuje nový predseda.

Tréger reagoval aj na vyjadrenia primátora mesta Trenčín Richarda Rybníčka, že mesto Trenčín vystúpi zo ZMOS, pretože nie je spokojné s jeho činnosťou, doteraz nebolo schopné prísť s dokumentom, ktorý by definoval reformu verejnej správy. „Krajským mestám ponúkneme vytvorenie Komory krajských miest. Všetky riešenia sa však musia prijímať na pôde ZMOS,“ zdôrazňuje Tréger.

Končiaci predseda ZMOS Michal Sýkora v tejto súvislosti zdôraznil, že primátori krajských miest sa dávno rozhodli, že odídu zo ZMOS, takže to nie je žiadna novinka. „Nemôže niekto robiť plány, predstavovať reformu, ktorú nepodporuje žiadna z politických strán a neriešiť reálne problémy. Našou prácou je písať a presadzovať stanoviská, ktoré sa dotknú priamo občanov a samospráv,“ objasňuje Sýkora.

Branislav Tréger a Michal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Tréger a Sýkora ocenili dobrý a pokojný priebeh snemu v príjemnej atmosfére. „Aj v nasledujúcom období budeme pokračovať v tej línii, ktorá je začatá. Čaká nás ťažké obdobie vyjednávania s politickými stranami pred voľbami a po voľbách s vládou SR, na ktorých musíme byť úspešní. Budem sa usilovať o to, aby bol ZMOS pod mojím vedením konštruktívny a prístupný partner pre všetky takéto rokovania,“ dodáva Tréger.

Novozvolený predseda Združenia miest
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Na 30. sneme Združenia miest a obcí Slovenska, ktorý sa konal 22. a 23. mája v Bratislave, volilo takmer 1 300 starostov a primátorov nového predsedu. Tým sa stal primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger, ktorý na poste predsedu nahradí Michala Sýkoru. Sýkora túto funkciu vykonával viac než 20 rokov. Dvojdňové rokovanie najvyššieho orgánu ZMOS bolo zároveň prvým snemom od jesenných komunálnych volieb.

ZMOS v tajnom hlasovaní
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Úlohou ZMOS-u je podľa ich stanov "obhajovať spoločné záujmy a práva členských miest a obcí pri rešpektovaní ich autonómneho postavenia, v súlade s Európskou chartou miestnej samosprávy, Ústavou SR a zákonmi Slovenskej republiky a na základe princípov trvalo udržateľného rozvoja a sociálnej kohézie". Združenie funguje od roku 1990.

Primátor Malaciek je za vystúpenie zo ZMOS-u

Mestských poslancov v Malackách čaká hlasovanie o vystúpení zo Združenia miest a obcí Slovenska. Hlasovať o vystúpení z tohto združenia budú budúci týždeň v utorok. Ako informovala hovorkyňa mesta Ľuboca Pilzová, dôvodom je dlhodobý nesúhlas vedenia mesta so slabou obhajobou záujmu miest a s minimálnou aktivitou Komory miest ZMOS.

„Medzi reprezentantmi miest sa otvorila otázka, či ZMOS dokáže zodpovedne zastupovať záujmy miest bez ohľadu na záujmy obcí. Vzhľadom na opakované výhrady primátorov k spôsobu vedenia našej komory a zotrvačnosti kancelárie ZMOS, ktorá sa podľa prevládajúceho názoru slabo vymedzuje proti legislatívnym návrhom, sa vynárajú ďalšie otázky k zotrvaniu miest v ZMOS," uviedol podľa tlačovej správy primátor Malaciek Juraj Říha.

ZMOS v tajnom hlasovaní
Zobraziť galériu (5)

Pýta sa, prečo zase všetci mlčia, keď sa otvorene presadzuje novela zákona o dani z príjmov s významným negatívnym vplyvom na ich hospodárenie. Súčasné vedenie Malaciek podľa Říhu podporuje výhrady reprezentantov miest k činnosti ZMOS a do budúcnosti je ochotný zvážiť členstvo v alternatívnom združení – Únii miest Slovenska, ktorého členmi sú výhradne mestá.

„Bolo to predsa vedenie, ktoré v minulosti šmahom ruky predložilo zmenené stanovy a vypustilo automatické striedanie sa primátorov a starostov na mieste predsedu. Obavám sa, že aj nové vedenie bude mať pri takto nastavených procesoch zviazané ruky k zmenám vo vnútri združenia. Je to škoda, pretože obce a mestá sa majú vzájomne dopĺňať a učiť sa od seba. Pritom som aj presvedčený, že musíme spolupracovať, inak sa zmeny udejú na úkor nás všetkých," konštatuje primátor.

Viac o téme: HlasovaniePredsedaZMOSBranislav Tréger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu