Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Návštevníci kúpeľov v Kováčovej by si mali dať pozor: Jana neverila, že sa jej môže niečo takéto stať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

KOVÁČOVÁ - Prechádzky po lesných chodníkoch so sebou aj na Slovensku niekedy prinášajú väčšie riziko, ako by mnohí čakali. Svoje o tom teraz už vie aj Jana Dančová, ktorá sa vybrala od liečebného ústavu Marína v Kováčovej smerom ku Sielnici. Len kúsok od nej sa zrazu objavil medveď. V tej chvíli by určite aj ten najodvážnejší hrdina dostal strach. Niet sa teda čo čudovať, že miestni obyvatelia aj návštevníci si musia dávať pozor.

Nočná mora sa zopakovala: FOTO V Handlovej vládne strach, pastier tú hrôzu videl na vlastné oči

„Bolo asi šesť hodín večer. Medveď prešiel cez cestu ani nie 50 metrov odo mňa,“ uviedla Jana pre MY Zvolen s tým, že tadiaľ často prechádzajú cyklisti aj návštevníci kúpeľov. „Ja som si vtedy vybrala svojho životného žolíka a mohla som sa vrátiť domov. A to som si myslela, že sa mi to nemôže nikdy stať,“ dodala.

Podľa starostu Kováčovej Jána Izraela je však momentálne situácia pokojná. „Počul som o prípadoch, že videli v blízkosti obce medveďa, ale bez útoku na ľudí. Posledný známy prípad napadnutia bol, myslím, pred štyrmi rokmi na lesnej ceste nad obcou, keď napadol bežiaceho muža,“ vysvetlil.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Keďže sa obec nachádza v blízkosti lesov, s prítomnosťou medveďov musia ľudia jednoducho rátať. „Stáva sa, že sa môže od svojho rajónu vzdialiť aj niekoľko kilometrov. Hlavnou príčinou bývajú zdroje potravy. Takáto migrácia za potravou môže vzbudiť dojem o zvýšenej hustote medveďov. Problém spôsobujú jedince, ktoré si na kontakt s ľuďmi zvyknú,“ objasnil miestny poľovník.

Na výskyt medveďov reagoval aj liečebný ústav Marína, ktorý zhotovil upozornenie pre svojich návštevníkov, aby nevychádzali za plot areálu.

Viac o téme: MedveďKováčová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu