Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VIDEO Sfúknuté strechy, stromy aj kamióny: Na Slovensko udrel vietor, predpoveď neveští nič dobré

Ilustračné foto Zobraziť galériu (10)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Dá sa povedať, že máme za sebou najškaredší víkend tohtoročnej jari. V nedeľu pršalo takmer nepretržite, dul silný vietor, ktorý sfukoval i autá, a pocitovo sa zdalo, že zima ešte nepovedala posledné slovo. Tým, že v pondelok sa nad karpatskou oblasťou v brázde nízkeho tlaku vzduchu naďalej vlní studený front, súčasne k nám prúdi od severu studený, pôvodom arktický vzduch, čo sa podpísalo pod to, že aj začiatok týždňa je naďalej veľmi chladný. Meteorológovia dokonca vydali výstrahy pred vetrom a prízemným mrazom.

Radarová mapa zobrazuje aktuálnu teplotu

Vietor komplikuje dopravu

Košickí policajti varujú pred zlými poveternostnými podmienkami na cestách. Silný nárazový vietor trápi hlavne kamionistov pri obci Hrhov v okrese Rožňava. Buďte preto opatrní.

Pred snežením Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varoval na severe, konkrétne Banskobystrický, Žilinský, Trenčiansky a Prešovský kraj. Cestári museli v noci na pondelok pre sneh zasahovať na horských priechodoch Vernár a Podspády v popradskom okrese. „Celkovo sme prepluhovali približne 60 kilometrov ciest a posypali 35 kilometrov ciest kamenivom a desať ekologickým posypovým materiálom,“ spresnil riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla.

Počas nedeľnej noci vietor prevrátil niekoľko kamiónov aj v Prešovskom kraji. Snímky zverejnili košickí hasiči na svojej sociálnej sieti.

Silný vietor v Košickom
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/Hasiči Košice)

Silný vietor v Košickom
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/Hasiči Košice)

Dopravné spravodajstvo Zelená vlna zas vodičov informovala o padnutých stromoch. Vietor ich vyvrátil za Rudníkom smerom do Zlatej Idky, v Bratislave na výjazde z Einsteinovej smerom na D2 na Most Lafranconi a niekoľko ich popadalo aj medzi Oravskou Lesnou a Zázrivou.  

Výstraha pred vetrom

Výstraha prvého stupňa pred vetrom bola vydaná najmä pre východnú časť krajiny. V okresoch Brezno, Poprad, Rožňava, Spišská Nová Ves, Levoča, Kežmarok, Gelnica, Košice, Košice okolie, Košice mesto, Prešov, Vranov nad Topľou, Michalovce, Trebišov a Sobrance sa ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 45 km/h a krátkodobo rýchlosť 65 až 70 km/h. Výstraha trvá do utorka 10:00 dopoludnia.

SHMÚ.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha pred prízemným mrazom

V stredu sa prízemný mráz vyskytne na celom území Slovenska. SHMÚ upozorňuje, že od polnoci do približne ôsmej rána sa vo výške 5 cm nad povrchom miestami očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu -6 až -1 stupeň Celzia. „Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny,“ dodal ústav.

SHMÚ.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Utorok

Zvlnený studený front spojený s tlakovou nížou postúpi z našej oblasti ďalej na východ a od západu sa k nám rozšíri okraj tlakovej výše.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Zrážky by sa tak mali vyskytnúť už len ojedinele. Na väčšine územia bude prevažne polooblačno. Nočná teplota klesne na 7 až 2, v Žilinskom kraji, na Spiši a na Horehroní bude miestami okolo nuly. Meteorológia nevylučujú, že nad ránom sa vyskytne prízemný mráz aj v nížinách. Denná teplota vystúpi na 11 až 16, na Orave a pod Tatrami bude okolo 9 stupňov. Fúkať bude severozápadný až severný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h, v nárazoch miestami okolo 50 km/h.

Streda

Oblasť vyššieho tlaku vzduchu nad strednou Európou zoslabne a neskôr postúpi od západu do vnútrozemia oklúzny front spojený s tlakovou nížou so stredom nad britskými ostrovmi.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

V deň pracovného pokoja bude jasno až polooblačno, zrána sa však môže ojedinele tvoriť hmla alebo nízka oblačnosť. Oblačnosť by mala postupne pribúdať v západnej polovici územia, ojedinele hrozia aj slabé zrážky. Nočná teplota klesne na 3 až -2, v údoliach bude ojedinele okolo -4 a nad ránom sa aj v nížinách vyskytne prízemný mráz. Denná teplota sa vyšplhá na príjemných 15 až 20, na Orave, pod Tatrami a na severovýchode bude okolo 13 stupňov. Fúkať bude slabý premenlivý, cez deň prevažne južný vietor rýchlosťou 5 až 20 km/h, na západe miestami okolo 30 km/h a tu v nárazoch miestami do 55 km/h.

Štvrtok

Do našej oblasti postúpi od západu oklúzny front spojený s tlakovou nížou, ktorej stred sa premiestni z Anglicka nad Dánsko.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Slnečného dňa sa nedočkáme ani v druhej polovici týždňa. Bude oblačno až zamračené, pričom od západu sa na väčšine územia vyskytne dážď, na hrebeňoch Tatier zas sneženie. V noci bude ešte miestami prechodne polojasno. Nočná teplota klesne na 6 až 1, na západe bude väčšinou okolo 8 stupňov. Na východe hrozí ojedinele prízemný mráz aj v nížinách. Denná teplota dosiahne 9 až 14, na juhu bude miestami okolo 16 stupňov.

Piatok

Za oklúznym frontom sa bude nad našou oblasťou vo vlhkom vzduchu nachádzať nevýrazné pole relatívne nižšieho tlaku.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Počasie sa veľmi nezmení. Bude prevažne oblačno a na viacerých miestach sa vyskytne dážď alebo prehánky, na hrebeňoch Tatier sneženie. Nočná teplota klesne na 9 až 3 stupne. Denná teplota sa vyšplhá na 12 až 18 stupňov.

Sobota

Nad našou oblasťou sa bude nachádzať nevýrazné pole relatívne nižšieho tlaku vzduchu.

Bude premenlivá oblačnosť a miestami hrozia prehánky alebo dážď, ojedinele aj búrky. Nočná teplota klesne na 10 až 4, denná vystúpi na 15 až 21 stupňov.

Viac o téme: PredpoveďOteplenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu