Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Levická nemocnica tají výrobcu anestetika, ktoré zrejme nakazilo tri deti

Primárka ARO R. Chreňová (vpravo) a právna zástupkyňa nemocnice A. Bábiková zatiaľ nechcú zverejniť výrobcu podozrivého anestetika.
Primárka ARO R. Chreňová (vpravo) a právna zástupkyňa nemocnice A. Bábiková zatiaľ nechcú zverejniť výrobcu podozrivého anestetika. (Zdroj: Nový Čas)

LEVICE - V levickej nemocnici pátrajú po príčinách nákazy, ktorá takmer pripravila o život tri detí. Tie museli vo veľmi vážnom stave previezť do Banskej Bystrice. Pravdepodobnou príčinou nákazy je anestetikum kontaminované baktériou klebsiela species. Nemocnica však zatiaľ nechce prezradiť jeho výrobcu. Okrem nešťastnej udalosti vyšla na povrch aj ďalšia nepríjemnosť - v bazéne nemocnice objavili nebezpečné organizmy - améby.

V súvislosti s minulotýždňovou nákazou detí včera hygienici odobrali stery z prístrojov, rúk personálu a všetkého, s čím mohli deti počas operácie prísť do styku. Výsledky budú známe zrejme v piatok. Pravdepodobnou príčinou nákazy je anestetikum kontaminované baktériou klebsiela species. Nemocnica však zatiaľ nechce prezradiť jeho výrobcu. Podľa právnej zástupkyne nemocnice Aleny Bábikovej to až do ukončenia vyšetrovania prípadu nie je vhodné. „Išlo však o zahraničného výrobcu.

Anestetikum, ktoré sme použili, je vhodné na kratšie operácie a využíva sa v jednodňovej chirurgii. Ampulku sme otvorili ráno pred operáciou a keďže sa dávkuje podľa váhy pacientov, najväčšiu dávku dostal najstarší z trojice detí,“ povedala primárka ARO Renáta Chreňová. Spôsob, ako sa baktéria dostala do ampulky, však zatiaľ nepoznajú. Prípravok používajú asi päť rokov a po nešťastnej udalosti vyradili z používania aj všetky ostatné prípravky z tejto šarže.

V polovici októbra operovali 10-ročné dievčatko, ktorému po operácii takisto vystúpila teplota a previezli ho do bratislavskej nemocnice. „V anestéze, ktorú sme podali tejto pacientke, sa však nenašla takáto baktéria, takže oba prípady nedávame do súvisu,“ dodala primárka.

Lóránt Tarr (27), starší brat Kerima (14), ktorého zdravotný stav je z trojice detí najhorší a leží v Banskej Bystrici, sa s bratovým nešťastím stále nezmieril: „Tá bezmocnosť pri pohľade na doteraz zdravého chlapca je hrozná!“
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu