Dávajte si pozor, akú čokoládovú figúrku kúpite: Obsah vás môže veľmi nemilo prekvapiť | Topky.sk

Pondelok, 22. júl 2019. Meniny má Magdaléna, zajtra Oľga.

Dávajte si pozor, akú čokoládovú figúrku kúpite: Obsah vás môže veľmi nemilo prekvapiť

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok
Zdroj: thinkstock.com
20.04.2019 17:40

BRATISLAVA - Vo veľkonočných figúrkach sa môže skrývať falošná čokoláda. Informovala o tom Lenka Sameková z odboru komunikácie a marketingu ministerstva pôdohospodárstva s tým, že ak chce spotrebiteľ skutočne čokoládovú figúrku, mal by si pri nákupe skontrolovať, či má figúrka v zložení kakaové maslo a aký ma podiel kakaového prášku, tzv. kakaovej sušiny.


Podľa ministerstva sa cukrovinky, ktoré nespĺňajú základné požiadavky na zloženie čokolády, nemôžu nazývať čokoládové. „Preto na ich etiketách spotrebiteľ nájde názvy ako poleva s kakaovo-mliečnou príchuťou, kakaová pochúťka, mliečna pochúťka, kakaová figúrka, figúrka z kakaovej hmoty či figúrka z kakaovej polevy," vysvetlilo ministerstvo.

„Najdrahšia a základná surovina na výrobu čokolády je kakaové maslo, a to v nečokoládových figúrkach takmer vždy chýba. Výrobcovia namiesto neho používajú náhrady ako palmový tuk, bambucké maslo či iné druhy rastlinných tukov, ktoré sú nielen lacnejšie, ale aj jednoduchšie na spracovanie. To sa prejavuje aj na špecifickej vôni i bledej farbe rozbalených figúrok. Napodobeniny čokolády sú chudobné aj na obsah kakaového prášku, takzvanej kakaovej sušiny, ktorá tvorí v zložení len osem až pätnásťpercentný podiel,“ uviedol generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu ministerstva pôdohospodárstva Milan Lapšanský.

Ako informuje ministerstvo, v čokoládových figúrkach je podiel kakaového prášku predpísaný vyhláškou. Kým v mliečnej čokoláde musí tvoriť minimálne štvrtinu, čiže 25 percent hmotnosti výrobku, horká čokoláda nesmie obsahovať menej ako 35 percent kakaovej sušiny. Výnimkou je biela čokoláda, ktorá pozostáva z kakaového masla, mlieka alebo mliečnych zložiek a cukrov.

Vo všeobecnosti platí, že čím viac kakaa čokoláda obsahuje, tým menej cukru a prípadne ďalších prídavných látok sa dostane do zloženia. Aj v čokoládových figúrkach sa môžu objaviť rastlinné tuky. Ich obsah však nesmie prekročiť päť percent hmotnosti výrobku. „Avšak tie najkvalitnejšie čokoládové figúrky spozná spotrebiteľ podľa jednoduchého zloženia - cukor, kakaové maslo, kakaová hmota, sušené mlieko, laktóza a sójový lecitín," uzavrel agrorezort.


Nástroje k článku


ZDROJ: SITA

Nahlásiť chybu

Tagy

Najčítanejšie články