Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Revolúcia v parkovaní odštartoVALLA! Bratislavu čaká poriadna zmena: Prvý zoznam poplatkov

Autá, ktoré pred jedným z nákupných centier v Poprade parkovali naozaj kuriózne
Autá, ktoré pred jedným z nákupných centier v Poprade parkovali naozaj kuriózne (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

BRATISLAVA - Primátor Matúš Vallo chystá novú parkovaciu politiku v Bratislave. Na sociálnych sieťach sa začali šíriť informácie o sumách, z ktorých sa mnohým zatočí hlava. Vallo však tvrdí, že to nie je pravda a už vo štvrtok sa chystá všetko ozrejmiť.

Parkovacia politika bude jednou z najdôležitejších zmien, na ktorej sa v meste pracuje. Výrazne totiž ovplyvní nielen parkovanie, ale aj celkový pohyb áut po meste a dochádzanie autami do mesta. Večerník Bratislava zverejnil na sociálnej sieti ceny parkovacích miest, ktoré mnohých šokovali. 

"Plán Bratislava sa uvádza, že poplatok za prvé auto bude 299 €. Ak má jeden majiteľ dve autá, zaplatí 599 € ročne. Ako bonus získa električenku," píše večerník. Pravdou však je, že to, čo portál zverejnil, je starý plán. Podľa našich informácií sa ceny budú pohybovať v rozmedzí 49€ za prvé auto. Ak má dve autá, cena bude 150 eur a za tri 500€. 

Voči zverejneným cenám, ktoré hovoria o dvojnásobných sumách, sa ohradil aj Vallo, ktorý na štvrtok zvolal aj tlačovú konferenciu. 

"Uvedomujeme si, že to vôbec nie je jednoduché a ani populárne riešenie, a aj preto sa začínajú objavovať hoaxy o cenách parkovacích kariet. Je za nimi evidentná snaha už vopred urobiť z parkovacej politiky strašiaka. Rozhodli sme sa preto, že vo štvrtok predstavíme médiám a verejnosti základné parametre parkovacej politiky. Nateraz však môžem povedať, že šíriace sa informácie o stovkách eur za rezidenčnú parkovaciu kartu nie sú pravdivé a jej cena bude rádovo nižšia. Rezidenčná parkovacia politika bude jednotná, nebude z nej profitovať žiadna súkromná firma a získané peniaze sa vrátia do budovania ďalšej infraštruktúry pre parkovanie a dopravu v Bratislave," napísal primátor.

Rezidenčné karty

V návrhu sa nachádza aj informácia, že by sa mali vydávať aj rezidenčné karty pre podnikateľov alebo cezpoľných, ktorí v hlavnom meste bývajú v prenajatom byte. Výška ročného poplatku za kartu bude od 500 - 1500 eur v závislosti od parkovacej zóny.

Viac o téme: ParkovanieBratislavaMatúš Vallo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu