Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zomrel najstarší kňaz na Slovensku (†104): Svoje utrpenie premieňal na lásku

Akvinas Juraj Gabura
Akvinas Juraj Gabura (Zdroj: Facebok/Daniel Hevier)

BRATISLAVA - Vo veku 104 rokov zomrel otec slovenskej dominikánskej rodiny Akvinas Juraj Gabura. Stalo sa tak v piatok 29. marca približne o 23. h. Informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS) na svojej webovej stránke.

"Vo štvrtok ešte z lôžka koncelebroval svätú omšu - jeho poslednú večeru," uviedol kňaz farnosti Bratislava - Kalvária Dominik Roman Letz. Otec Akvinas bol pravdepodobne najstarším rehoľníkom a kňazom na Slovensku. Narodil sa 17. januára 1915 v Dolnom Kubíne a po maturite v Bratislave vstúpil v roku 1933 do Rehole dominikánov v Olomouci. Po kňazskej vysviacke v roku 1939 pôsobil v Trenčíne. V novembri 1952 bol odsúdený na doživotie za takzvaný trestný čin velezrady, pretože vyspovedal príslušníkov Bielej légie.

Po ôsmich rokoch väznenia ho prepustili na amnestiu. Pracoval ako robotník a skladník a popritom sa venoval intenzívnemu apoštolátu v rodinách, ako aj ilegálnej obnove dominikánskej rehole na Slovensku. 

Jeho život zachytil dokumentárny film Akvinas - svedok viery. V pokročilom veku ho opatrovali sestry dominikánky a františkánky. Ešte stále dokázal spolu s iným kňazom slúžiť svätú omšu. "Neustále sa modlil a svoje utrpenie, ako vravel, vždy premieňal na lásku. Prial si jediné - Čo najpokornejšie sa Pánu Bohu klaňať a čo najvrúcnejšie ho milovať," uviedla KBS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu