Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Od budúceho roka sa obnoví činnosť deviatich zrušených súdov

BRATISLAVA - Od budúceho roka sa obnoví činnosť deviatich z desiatich okresných súdov, ktoré boli pred troma rokmi zrušené v rámci reformy súdnej sústavy. Rozhodol o tom dnes parlament.

Ministerstvo spravodlivosti pôvodne navrhovalo znovu zriadiť iba sedem súdov, obnovenie ďalších dvoch presadili poslanci.

K súčasným 45 okresným súdom tak pribudnú súdy v Malackách, Pezinku, Piešťanoch, Skalici, Bánovciach nad Bebravou, Novom Meste nad Váhom, Námestove, ako aj v Revúcej a Partizánskom. S obnovením posledných dvoch súdov pôvodne ministerstvo spravodlivosti nepočítalo.

Národná rada naopak nepodporila snahu poslancov opozičnej SMK na znovuobnovenie desiateho zrušeného súdu v Šali na juhu Slovenska. Neuspel tiež návrh na zriadenie ďalšieho súdu na Orave v Tvrdošíne.

Zrušenie desiatich okresných súdov presadil pred tromi rokmi vtedajší minister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH), podľa ktorého malé súdy fungovali neefektívne. Podľa súčasného ministra Štefana Harabina sa tým však občanom sťažil prístup k súdom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu