Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rakúska prokuratúra zastavila stíhanie slovenského kňaza

Pavol Trnka
Pavol Trnka

BRATISLAVA - Rakúska prokuratúra zastavila trestné stíhanie rímskokatolíckeho farára z Bytče Pavla Trnku, ktorý bol podozrivý z pokusu predať v alpskej republike falošné obrazy.

Rakúsko však požiadalo, aby sa prípadu ujali slovenské orgány. Informovala dnes o tom televízia TA3 bez udania zdroja. Hovorkyňa Generálnej prokuratúry prijatie žiadosti z Rakúska zatiaľ nepotvrdila.

"Dolnorakúske justičné orgány požiadali Generálnu prokuratúru v Bratislave, aby prípad riešili slovenské súdy," informovala televízia.

"Medzinárodný odbor zatiaľ žiadosť rakúskej strany nedostal," reagovala pre ČTK hovorkyňa Generálnej prokuratúry Svetlana Husárová. Ak takáto žiadosť príde, prokuratúra podľa nej posúdi, či konanie Trnku bolo trestným činom.

Bytčianskeho farára zatkli spolu s ďalšími ľudmi v máji neďaleko viedenského letiska. Farár podľa rakúskej polície riadil skupinu Slovákov a Rakúšanov, ktorá chcela údajne predať dvanásť obrazov za 16 miliónov eur (540 miliónov Sk). Medzi nimi mali byť napríklad pomerne nekvalitné falzifikáty Augusta Renoira, Paula Gauguina či Claudea Moneta.

Trnka však neskôr po prepustení z väzby vinu odmietol s tým, že obrazy vyviezli, aby ich dali preskúmať odborníkom, ktorí mali potvrdiť ich pravosť. Odmietol tiež, že za obrazy prevzal peniaze.

V Bytči Trnka naďalej pôsobí ako farár a ako dekan, teda má na starosti koordináciu aktivít desiatich farností tamojšieho dekanátu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu