Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Farár z Bytče vraj predával falošné obrazy

BRATISLAVA/VIEDEŇ - Rímskokatolického farára z Bytče, ktorý pred niekoľkými týždňami zmizol zo svojho pôsobiska, zatkla rakúska polícia. Obvinila ho, že riadil skupinu, ktorá sa pokúsila predať v Rakúsku falošné obrazy od impresionistov za 16 miliónov eur (540 miliónov korún). Hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Jozef Kováčik ČTK potvrdil, že ide o 54-ročného farára z Bytče Pavla Trnku.

Podľa rakúskeho denníka Kurier chcela skupina Slovákov a Rakúšanov predať 12 obrazov, medzi ktorými boli napríklad falzifikáty Augusta Renoira, Paula Gauguina či Claudea Moneta. Rakúska agentúra APA už skôr informovala, že na ponuku skupiny zareagoval policajný agent. Pri samotnom predaji začiatkom mája údajných páchateľov zadržali policajti v Schwechate pri Viedni.

Za mrežami skončili okrem slovenského farára ďalší štyria jeho rodáci, medzi ktorými mala byť aj jeho kuchárka, a dvaja Rakúšania. Farár podľa denníka tvrdil, že obrazy pred desaťročiami kúpil od staršej ženy za veľmi výhodnú cenu. Zadržaní muži boli podľa vyšetrovateľov iba obchodníci. Kde sa zhotovili falzifikáty, nevedia.

"Vieme o tomto prípade, registrujeme ho a sledujeme ho," reagoval hovorca KBS na zverejnený prípad s tým, že viac informácií o kauze nemá. Dodal, že ak by sa preukázala farárova vina, o jeho osude bude rozhodovať diecézny biskup, teda Viliam Judák z Nitrianskej diecézy.

Trnka bol podľa informácií ČTK spoločensky založený človek, ktorého bolo vídať na oslavách s rozličnými podnikateľmi či primátorom. Informácia o jeho zatknutí v Rakúsku sa už začala šíriť aj v Bytči.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu