Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Parlament nezrušil koncesionárske poplatky

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Koncesionárske poplatky za verejnoprávnu televíziu a rozhlas budú musieť ľudia a firmy platiť aj naďalej.

Návrh opozičnej SDKÚ-DS na zrušenie povinných poplatkov pre Slovenskú televíziu (STV) a Slovenský rozhlas (SRo) dnes totiž v parlamente zamietla vládna väčšina. Koalícia naopak ešte skôr tento týždeň posunula do ďalšieho kola rokovaní vládny návrh, aby koncesie platili všetci, ktorí odoberajú elektrickú energiu.

SDKÚ-DS navrhovala, aby STV a SRo dostávali na svoju činnosť každoročne pevný podiel zo štátneho rozpočtu. STV mala z neho podľa návrhu každoročne dostávať 0,6 percenta a SRo 0,3 percenta z celkových výdavkov rozpočtu. Verejnoprávnym médiám by to podľa strany prinieslo viacej peňazí ako z výberu koncesií.

V súčasnosti musia majitelia televízorov a rádií každý mesiac platiť 100-korunový poplatok pre STV a 40-korunový pre SRo. Ministerstvo kultúry v novom zákone navrhlo, aby sa vyberal len jeden 140-korunový poplatok, ktorý by však platili všetci odberatelia elektrickej energie - teda napríklad aj tí, ktorí sa rozhodli televízor si nekúpiť, či na jeho kúpu nemajú dosť peňazí. Ministerstvo však poukázalo na to, že televízor a rádio už vlastní takmer každá domácnosť. Nový zákon podľa úradu pomôže vyriešiť problém s neplatičmi, poslanci by mali o ňom definitívne rozhodnúť na najbližšej schôdzi.

Najsilnejšia opozičná strana bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu vládnemu návrhu vyčítala, že rozširuje nesolidárnu "daň z hlavy". Koncesionárske poplatky by sa totiž mali platiť v rovnakej výške bez ohľadu na výšku príjmu, výnimkou však majú byť naďalej dôchodcovia a ľudia v hmotnej núdzi, pre ktorých sa navrhuje polovičná sadzba.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu