Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čaká nás MIMORIADNE teplý týždeň, v túto noc však zabudnite na jar, udrie mráz!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (10)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SHMÚ,)

BRATISLAVA – Po víkendovom ochladení sa naša oblasť znova dostane do veľmi teplého prúdenia vzduchu. Výraznejšie to však pocítime až v druhej polovici týždňa, kedy denná teplota vystúpi až na 20 stupňov Celzia. V utorok cez našu oblasť prejde studený front a v stredu v noci sa ochladí až na -4 stupne.

Mapa zobrazuje aktuálne prúdenie vetra.

Výstraha 1. stupňa pred vetrom bola vydaná pre regióny Bratislava, Malacky, Pezinok, Senec, Banská Štiavnica, Krupina, Veľký Krtíš, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Bánovce nad Bebravou, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Prievidza, Trenčín, Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Topoľčany, Zlaté Moravce, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Piešťany, Senica, Skalica, Trnava a Poprad.

SHMÚ.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ vo väčšine menovaných okresoch predpokladá, že vietor v nich bude od pondelka 12:00 do utorka 06:00 dosahovať priemernú rýchlosť 45 až 55 km/h, pričom v nárazoch to môže byť 65 až 85 km/h. „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ upozorňuje meteorologický ústav.

Výstraha 1. stupňa pred vetrom na horách nadobúda platnosť od pondelka polnoci do utorka 6. hodiny rannej. Týka sa okresov Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Žilina, Martin, Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad.  

SHMÚ.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

V týchto regiónoch sa nad pásmom lesa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 110 až 135 km/h a priemernú rýchlosť 70 až 90 km/h. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ vystríha SHMÚ.

V pondelok bude cez strednú Európu smerom na východ postupovať studený front spojený s tlakovou nížou, ktorej stred sa presunie zo Severného mora nad južnú Škandináviu. Pred ním bude do našej oblasti vrcholiť prílev veľmi teplého vzduchu od juhozápadu.

Z noci na pondelok môže spŕchnuť či mrholiť. Najnižšia nočná teplota klesne na 6 až 1, v údoliach môže aj mrznúť. Pofukovať bude slabý, na severe a východe prevažne južný vietor.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk, )

Ráno sa môže ojedinele tvoriť hmla alebo nízka oblačnosť. Inak bude mimoriadne teplo. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 12 až 17, v južnej polovici západného Slovenska a miestami aj na Honte bude do 20 stupňov. Na horách vo výške 1500 sa očakáva teplota okolo 7 stupňov.

Večer sa však vietor na juhozápade zmení na severozápadný a zosilnie na 30 až 50 km/h. V nárazoch môže dosiahnuť aj 70 km/h.

utorok cez našu oblasť prejde smerom na východ studený front spojený s tlakovou nížou, ktorej stred sa rýchlo premiestni z Dánska nad severozápadné Rusko. Za ním k nám od západu bude prúdiť chladnejší vzduch.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk, )

Očakáva sa premenlivá, miestami až veľká oblačnosť. Na viacerých miestach bude pršať, od cca 700 metrov snežiť. Na horských priechodoch sa ojedinele očakáva tvorba snehových jazykov. Najnižšia nočná teplota 7 až 2, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami okolo 0 stupňov. Najvyššia denná teplota vystúpi na 9 až 14, v Žilinskom kraji, na Horehroní a hornom Spiši väčšinou na 4 až 9 stupňov. Fúkať bude prevažne západný vietor rýchlosťou 10 až 30, na západnom, strednom Slovensku a pod Tatrami prechodne aj okolo 45 a v nárazoch okolo 60 km/h. Na hrebeňoch hôr hrozí prudký vietor až víchrica.

stredu bude po okraji oblasti vyššieho tlaku vzduchu, ktorá k nám bude zasahovať od juhu až juhovýchodu, cez strednú Európu na severovýchod postupovať teplý front spojený s tlakovou nížou nad Britskými ostrovmi. Za ním k nám od juhozápadu vo vyšších vrstvách ovzdušia začne prúdiť teplý vzduch.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk, )

Cez deň bude polojasno až oblačno, hmla sa bude tvoriť len ojedinele. V noci bude miestami, cez deň už len výnimočne, pršať alebo mrholiť. Snežiť by malo len na strednom a východnom Slovensku. Najnižšia nočná teplota klesne na +1 až -4, na juhozápade miestami okolo +3 stupne. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 9 až 14, na Orave a pod Tatrami okolo 7 stupňov. Spočiatku bude pofukovať slabý premenlivý, v priebehu dňa prevažne južný vietor rýchlosťou 5 až 25 km/h.

Žena.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Getty Images)

Vo štvrtok k nám bude v teplom sektore tlakovej níže so stredom nad Severným morom od juhozápadu prúdiť veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch.

Meteorológovia preto avizujú, že bude mimoriadne teplo. Zrážky sa vyskytnú len ojedinele. Najnižšia nočná teplota klesne na 8 až 2 stupne. Najvyššia denná teplota vystúpi na 15 až 20, na severe a východe miestami na 13 stupňov.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk, )

piatok od západu do strednej Európy postúpi zvlnený studený front spojený s tlakovou nížou, ktorej stred sa z oblasti Severného mora presunie nad južné Fínsko.

Mala by byť veľká, lokálne aj zmenšená oblačnosť. Od juhozápadu až západu sa budú postupne tvoriť prehánky alebo dážď, vo vysokých polohách sneženie. Spočiatku bude síce veterno, no cez deň mimoriadne teplo. Najnižšia nočná teplota klesne na 10 až 4 stupne. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 9 až 14, na východe a miestami aj na juhu stredného Slovenska na 14 až 19 stupňov.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk, )

Viac o téme: PredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu