Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V procese s bývalým obhajcom Mikuláša Č. padli rozdielne výpovede

BANSKÁ BYSTRICA – Výsluchom svedkov pokračovalo na pracovisku Špeciálneho súdu v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s advokátom Danielom M. z Brezna, obžalovaným za korupciu pri žiadostiach o prepustenie z väzby.

Ide o bývalého obhajcu údajného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Č. Podľa obžaloby sa mal advokát v októbri 2004 dohodnúť so sudcom Krajského súdu v Banskej Bystrici Miroslavom M. (zomrel v novembri 2005), že za úplatok, s ktorým sa rozdelia, sudca prepustí z väzby dvoch obvinených. Advokát so sudcom mal vybavovať prepustenie z väzby aj pre trojicu obvinených z Liptova. Spolu s advokátom obžalovali aj ľudí, ktorí mu úplatky dali. Ide o brata a rodičov obvinených.

Dnes vypovedal bývalý klient obžalovaného advokáta Michal M., niekdajší blízky človek Mikuláša Č. Sudca informoval, že už má jeho vyhlásenie o zbavení mlčanlivosti. Svedok uviedol, že advokát sa chválil tým, že vie vybaviť prepustenie z väzby, lebo má kamaráta sudcu. Za vybavenie prepustenia z väzby jeho kamaráta Igora B., v tom čase stíhaného za krádeže áut, mal Daniel M. požadovať asi dvestotisíc korún. Igor B. i jeho sestra však popreli, že by boli s Danielom M. v kontakte a chceli dať úplatok. Podľa Igora B. svedok „sa chcel na ich úkor obohatiť, pretože mal finančné problémy“. Obhajca Ľubomír Samuel označil svedka Michala M. za notorického klamára. Podotkol, že hoci sa Michal M. priznal k organizovaniu vraždy svedka Mariána Karcela, je na slobode.

Sudca informoval, že dostal list od Mikuláša Č., ktorý je vo väzbe. Ten reagoval na informácie v médiách, že podľa jedného svedka v tomto procese mal vypovedať proti svojmu bývalému obhajcovi Danielovi M. Mikuláš Č. označil svedka za klamára s tým, že nikdy proti nikomu nevypovedal.

Pred týždňom vypovedal obžalovaný Róbert Sch., jeho brat Peter a traja ďalší svedkovia. Róbert i jeho brat úplatok za vybavenie prepustenia z väzby popreli. Naopak, bývalý príslušník známej bezpečnostnej služby Mikuláša Č. Security 3, Slavomír S., jeho manželka a brat vyhlásili, že Daniel M. zobral od nich úplatok 300-tisíc korún.

Daniel M. má pozastavený výkon obhajoby. Stíhajú ho aj v prípade vraždy Mariána Karcela, svedka z kauzy Mikuláša Č. Pojednávanie pokračuje v piatok 19. októbra výpoveďami ďalších svedkov, sudcov Krajského súdu v Banskej Bystrici.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu