Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dráma na diaľnici D1 za bieleho dňa: FOTO Slováci uchránili motoristov pred veľkým nešťastím

Vodič modrej škody bol pod vplyvom drog. Zobraziť galériu (5)
Vodič modrej škody bol pod vplyvom drog. (Zdroj: Archív Štefan Z. a Martin H.)

BRATISLAVA - Keď sa dvaja zamestnanci Leteckého útvaru ministerstva vnútra SR vracali minulú stredu späť autom zo služobnej cesty v Prahe, netušili ešte, čo ich čaká. Pokojná cesta po diaľnici D1 smerom na Brno sa zmenila na drámu po tom, čo sa stali účastníkmi dopravnej kolízie. Zozadu do nich vrazil vodič na Škode Superb modrej farby s českými evidenčnými číslami, ktorý pokračoval v rýchlej jazde ďalej. Keď ho svetelnou signalizáciou vyzvali na zastavenie vozidla, šofér sa dal na útek. Svojím následným konaním zabránili možnej tragédii.

Vaše tipy

Štefan a Martin sa minulú stredu 13. februára v popoludňajších hodinách vracali domov po diaľnici D1 a práve v ľavom jazdnom pruhu obiehali kamión, keď sa zozadu prirútil modrý Superb, ktorého vodič vrazil do zadnej časti ich služobného vozidla a následne strhol volant k ľavým zvodidlám.

Napriek tomu, čo urobil, bezhlavo pokračoval v rýchlej jazde, pričom vozidlo škrelo o zvodidlá a zároveň zbúralo dopravné značenie. Po náraze museli zamestnanci ministerstva vnútra uhnúť, takže sa český vodič dostal pred ich vozidlo a začal unikať. Aj keď ho svetelným signálom (diaľkovými svetlami) vyzývali na zastavenie vozidla, vodič na výzvy nereagoval.

Dráma na diaľnici D1
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Archív Štefan Z. a Martin H.)

Štefan s Martinom si všimli, že unikajúce vozidlo bolo značne poškodené a vodič svojou jazdou ohrozuje bezpečnosť cestnej premávky ako aj ostatných účastníkov. Počas prenasledovania taktiež zbadali, že má defekt a po približne 500 metroch sa im podarilo donútiť vozidlo zastaviť v odstavnom pruhu. Jeden zo zamestnancov potom podišiel ku českému vodičovi a vyzval ho, aby vystúpil z vozidla. Už na prvý pohľad pritom bolo jasné, že u neho nebude všetko s kostolným poriadkom.

Nielenže mal po vystúpení problémy s motorikou, ale boli obavy, že sa bude snažiť ujsť, čo by s vzhľadom na blízkosť diaľničnej premávky mohlo mať pre neho fatálne následky. Kým jeden zo zamestnancov ministerstva držal českého vodiča v bezpečí pri zvodidlách, druhý privolal českú políciu, ktorá sa dostavila do desiatich minút k 97. kilometru diaľnice D1.

Dráma na diaľnici D1
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Archív Štefan Z. a Martin H.)

Hliadka bola upozornená na pochybný stav českého vodiča. Dychová skúška na alkohol vyšla s negatívnymi výsledkami u každého z účastníkov dopravnej kolízie. Následne policajti vykonali test na prítomnosť drog a ako sa ukázalo, u českého vodiča bol výsledok pozitívny, čo neskôr potvrdili aj odbery v nemocnici.

Aj napriek tomu mal vodič akosi naponáhlo a znovu sa posadil do svojho poškodeného vozidla. Hoci v danom momente bol už bez vodičského oprávnenia, ktoré mu bolo odobraté, pokúsil sa o útek z miesta činu. Tomu však stihli zamestnanci ministerstva vnútra s príslušníkmi českej polície zabrániť.

Dráma na diaľnici D1
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Archív Štefan Z. a Martin H.)

Nebyť pohotovej reakcie Štefana s Martinom, mohol mať tento príbeh oveľa horší koniec. Kombinácia poškodeného vozidla, drog, rýchlej a bezohľadnej jazdy by s vysokou pravdepodobnosťou mohla spôsobiť na diaľnici D1 veľkú tragédiu.

Viac o téme: DiaľnicaútekŠoférDopravná nehoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu