Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vodiči, zbystrite pozornosť a jazdite opatrne: Na západnom Slovensku úraduje poľadovica

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Vodiči na západnom Slovensku by si mali dať v piatok v ranných hodinách pozor na tvorbu poľadovice. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojom webe.

Výstraha prvého stupňa pred poľadovicou platí pre okresy Skalica, Myjava, Senica, Malacky a Bratislava. "Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity ako napríklad pre dopravu, pohyb osôb a infraštruktúru," tvrdia meteorológovia s tým, že jej výskyt je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Meteorologické výstrahy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ varuje aj pred vetrom na horách, výstrahu prvého stupňa vydal na nedeľu 10. februára. Platí pre niektoré okresy v Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. V týchto lokalitách sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch 110 – 135 kilometrov za hodinu. 

Varovanie aj pred hmlou

Vodiči by si mali dať pozor na hmlu, ktorá sa vyskytuje vo viacerých častiach Slovenska. Hmla s dohľadnosťou do 100 metrov je v lokalitách Kráľovský Chlmec, Trebišov, Sečovce a do 200 metrov v okolí Michaloviec, Petrovian, Vranova nad Topľou, Bratislavy, Triblaviny, Rusoviec a Jaroviec. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

SSC informuje, že všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. V hornatejších oblastiach Slovenska sú vozovky miestami pokryté vrstvou utlačeného až zľadovateného snehu do hrúbky troch centimetrov, v oblasti Záborského do päť centimetrov.

Vodiči, zbystrite pozornosť a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Všetky horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký. Na horských priechodoch Herlianske sedlo, Vrchslatina a Podspády je na vozovke utlačený sneh do jedného centimetra, na horských priechodoch Zbojská a Huty je na vozovke miestami zľadovatený sneh do hrúbky jedného centimetra.

Lavínová hrozba

Vo vysokohorskom teréne slovenských pohorí s výnimkou Vysokých Tatier je v piatok dopoludnia malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Popoludní vplyvom oteplenia ohrozenie stúpne na mierne, druhý stupeň. Vo Vysokých Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo po celý deň.

Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby informoval, že vplyvom striedania teplôt sa snehová pokrývka výrazne stabilizovala. "Mierne horšia je situácia vo vysokých polohách nad 2000 metrov nad morom severných a severovýchodných expozícií, kde vietor počas posledného sneženia navieval sneh do dosiek a vankúšov. Na severných svahoch sa miestami v snehovej pokrývke nachádzajú aj kritické vrstvy hranatozrnného snehu. Uvoľnenie lavín je tu možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch," priblížil.

Viac o téme: PočasiePoľadovicaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu