Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Mnohí šoféri na svietenie kašlú!

Bratislava, Račianska ulica, 12.00 hod.: Zo 17 áut nesvietili štyri. Zobraziť galériu (2)
Bratislava, Račianska ulica, 12.00 hod.: Zo 17 áut nesvietili štyri. (Zdroj: Nový Čas)

SLOVENSKO - Na našich cestách platí od včerajška až do jari povinné svietenie. Mnohí šoféri však na jazdenie so zapnutými svetlami kašlú. Slovenskí policajti tvrdia, že rozsvietené svetlá zvyšujú bezpečnosť cestnej premávky.

„Vodič, ktorý nemá na aute zapnuté svetlá, ohrozuje najmä seba, pretože nie je dobre videný,“ vraví Viktor Plézel z Prezídia PZ. Vodičom, ktorí včera nesvietili, policajti zväčša len dohovárali. „Nechceme ľudí iba pokutovať za nesvietenie. Chceme šoférov naučiť, aby pochopili význam svietenia,“ povedal bratislavský krajský policajný šéf Pavel Brath.

Svietenie počas dňa má odporcov nielen u nás, ale najmä v krajine našich juhozápadných susedov. Podľa rakúskeho šéfa dopravy Wernera Faymanna prieskum výboru pre bezpečnosť cestnej premávky ukázal, že zapnuté svetlá vo väčšej miere odpútavajú pozornosť vodičov než zvyšujú bezpečnosť. Oslepovanie svetlom spôsobuje ľahšie prehliadnutie chodcov a prekážok pri okrajoch ciest.

Mnohí šoféri na svietenie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Nový Čas)

ŠPECIÁLNE ŽIAROVKY VYDRŽIA 3-KRÁT DLHŠIE!

Vodiči sa v súvislosti s celodenným svietením sťažujú najmä na nutnosť častejších výmen žiaroviek. Odborníci radia kúpiť si špeciálne žiarovky s predĺženou životnosťou, ktoré vydržia 3-krát dlhšie. Cena bežnej halogénovej žiarovky H4 sa pohybuje okolo 130 Sk, kým špeciálna žiarovka (napr. OSRAM LIGHT@DAY H4) vyjde na približne 210 Sk.


Policajti si na vodičov hneď posvietili

BRATISLAVA (SITA) - Policajti v Bratislavskom kraji si na vodičov hneď aj posvietili. Akcia sa začala už o 05:00 a kontrole sa nevyhli ani vodiči autobusov. Za štyri hodiny zaevidovali policajti celkovo 30 priestupkov, z nich tri u vodičov autobusov, 25 vyriešili blokovou pokutou, pričom najviac priestupkov sa týkalo práve jazdy bez povinného osvetlenia. O vodičský preukaz prišiel jeden vodič a policajti zadržali aj jedno osvedčenie o evidenčnom čísle. Alkohol namerali jednému vodičovi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu