Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Leteckí záchranári opäť v akcii: Pomáhali zraneným lyžiarom na svahoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

BANSKÁ BYSTRICA - Dvom zraneným lyžiarom musela v stredu priletieť na pomoc posádka leteckých záchranárov z Banskej Bystrice.

Ako informovala hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková, dopoludnia pomáhali 47-ročnému lyžiarovi, ktorý pri jazde vo voľnom teréne spadol a utrpel viaceré poranenia. "Záchranári Horskej záchrannej služby zraneného z miesta evakuovali a priviezli k vrtuľníku, ktorý pristál nad obcou Kordíky. Lekár mu poskytol ďalšie neodkladné zdravotné ošetrenie a po preložení na palubu vrtuľníka ho so zlomeninou hornej končatiny a podozrením na poranenie chrbtice v stabilizovanom stave previezli do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici," konštatovala Hopjaková.

Vzápätí prišlo ďalšie volanie o pomoc. V lyžiarskom stredisku Tále sa zrazili dvaja lyžiari, pričom 49-ročná žena ostala po zrážke krátkodobo v bezvedomí. Na okolnosti úrazu si nepamätala. Podľa Hopjakovej po pristátí záchranárskeho vrtuľníka pod lyžiarskym svahom jej posádka poskytla prednemocničnú starostlivosť, po ktorej ju s poranením hlavy previezli do nemocnice v Brezne.

V Terchovej sa zranil mladý turista

Leteckí záchranári zo Žiliny leteli v stredu popoludní do Malej Fatry na pomoc 22-ročnému mužovi, ktorý sa pošmykol na zľadovatenom teréne tesne pod vrcholom Veľkého Rozsutca a vykĺbil si rameno. Informovala o tom hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) ATE Zuzana Hopjaková.

Doplnila, že lekára leteckých záchranárov vysadili pomocou lanovej techniky z paluby vrtuľníka do terénu. "Na mieste 22-ročnému mužovi zafixoval zranenie, podal mu lieky od bolesti a v transportnej sedačke ho z miesta evakuovali. Počas medzipristátia ho záchranári preložili na palubu vrtuľníka a letecky transportovali na úrazový príjem Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline," dodala Hopjaková.

Viac o téme: LyžiariLeteckí záchranáriBanská BystricaTerchová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu