Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Obrovský zázrak vo Vysokých Tatrách: Turistky prežili hrôzostrašné pády, záchranári v šoku

Dvom turistkám pomáhali po páde horskí i leteckí záchranári Zobraziť galériu (5)
Dvom turistkám pomáhali po páde horskí i leteckí záchranári (Zdroj: Facebook/Horská Záchranná Služba)

VYSOKÉ TATRY - Prostredníctvom tiesňovej linky nahlásili v piatok v poobedňajších hodinách dva pády turistiek vo Vysokých Tatrách. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že prvý pád 53-ročnej ženy nahlásil slovenský turista, ktorý bol spoločne so svojou známou na túre zo Zamkovského chaty na Skalnaté pleso.

Turistka sa pošmykla a padala po zľadovatenom svahu niekoľko stoviek metrov, až sa stratila oznamovateľovi z dohľadu. Druhý prípad sa stal pod Téryho chatou a dotyčná žena mala spadnúť vo Veľkom hangu. Záchranári okamžite požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe, ktorá po medzipristátí v Starom Smokovci a nabratí na palubu záchranára HZS pokračovala do Malej Studenej doliny. Na mieste bol už dobrovoľný záchranár HZS z Téryho chaty. 

Dvom turistkám pomáhali po
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Horská Záchranná Služba)

Pomocou navijaka vysadila na mieste posádka vrtuľníka záchranára HZS, ktorý poskytol spoločne s dobrovoľným záchranárom 51-ročnej slovenskej pacientke neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ju pripravili na leteckú evakuáciu z terénu. Pokračovali letecky na heliport v Starom Smokovci, kde zranenú ženu odovzdali do opatery lekára leteckých záchranárov.

Výzva záchranárov

Na palubu vrtuľníka následne nastúpil druhý záchranár HZS a spoločne smerovali pod Skalnaté pleso. "Po lokalizácii uviaznutej turistky bol pomocou navijaka vysadený horský záchranár, ktorý na mieste zistil, že pacientka neutrpela žiadne vážne poranenia a bola schopná v sprievode pokračovať pešo na Skalnaté pleso," informovala HZS. Následne ju pomocou saní a snežného skútra transportovali do Tatranskej Lomnice, kde bola záchranná akcia ukončená.

Dvom turistkám pomáhali po
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Horská Záchranná Služba)

Záchranári v tejto súvislosti vyzývajú turistov, aby nepodceňovali podmienky, ktoré momentálne panujú na horách. Zároveň HZS upozorňuje na používanie zimnej turistickej výstroje a výzbroje, konkrétne stúpacích želiez, paličiek a čakana. "Nie každý deň sa stane, aby dve osoby prežili niekoľko stometrové pády bez vážnejších poranení," uzatvára HZS.

Leteckí záchranári v akcii

Záchranársky vrtuľník zo svojej základne v Poprade vzlietol v priebehu piatka na pomoc spolu piatim pacientom. Ako informovala hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková, dopoludní ich privolali k 13-ročnému zranenému chlapcovi na Skalnaté pleso. Ten po zrážke s ďalším lyžiarom utrpel poranenie hrudníka, chrbtice a hlavy, krátkodobo bol aj v bezvedomí. Po primárnom ošetrení lekárom ho v evakuačnej sieti letecky transportovali na centrálny príjem do popradskej nemocnice.

Krátko potom bol hlásený ďalší lyžiarsky úraz v Bachledovej doline. Išlo o deväťročné dievča, ktoré k vrtuľníku priviezli členovia Tatranskej horskej služby – dobrovoľného zboru. "Pádom na lyžiach utrpela zlomeninu pravého predkolenia. Po doplnení liečby a zafixovaní zranenia bola pacientka v sprievode matky letecky prevezená taktiež do popradskej nemocnice," ozrejmila Hopjaková.

FOTO Obrovský zázrak vo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Pokračovala, že po návrate na základňu a doplnení paliva nasledoval sekundárny prevoz 47-ročného pacienta s vážnym úrazom hlavy z nemocnice v Poprade na vyššie špecializované zdravotnícke zariadenie do Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. "Počas návratu dostala posádka na palubu ďalšie hlásenie o pomoc pri dvoch pádoch na zľadovatenom teréne vo Vysokých Tatrách. V Starom Smokovci sa k posádke pridal aj jeden člen Horskej záchrannej služby (HZS)," priblížila.

Viac o téme: PádZáchanáriVysoké TatryTuristiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu