Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Stav malého Miška sa od piatku nezmenil

Lekári pokračujú v komplexnej intenzívnej liečbe malého Miška.
Lekári pokračujú v komplexnej intenzívnej liečbe malého Miška.

BRATISLAVA - Klinický stav rozdelenej siamskej dvojičky Miška Müllera sa cez víkend nezmenil. Lekári z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou na svojej internetovej stránke informujú, že pokračujú v komplexnej intenzívnej liečbe.

Na piatkovej tlačovej besede lekári konštatovali, že Miškovi pečeň funguje dobre, obličky, i keď s podporou tiež a ďalšie prederavenie črievka sa neobjavilo. Po rozdelení ho totiž museli trikrát operovať - dvakrát z dôvodu prederavenia črievka a raz, aby mu stenu črievka zosilnili, keďže opäť hrozilo jej prederavenie.

"Začali sme u neho proces znižovania sedatív tak, aby sa mu postupne úplne obnovilo vedomie," povedal Tibor Šagát, prednosta Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny DFNsP v Bratislave. Ako vysvetlil, pacientovi, ktorý dlhšie užíva opiáty ich nemožno hneď vysadiť, pretože by sa u neho prejavili abstinenčné príznaky. Miško dýcha bez výnimočnej podpory, sám začína vdychovať, no "v žiadnom prípade ešte nie je tento boj o jeho život vo víťaznom konci".

Minulý týždeň lekári urobili Miškovi tracheotómiu - vyústenie priedušnice navonok, spresnil Šagát. Dodal, že pri deťoch s poruchami dýchania, hrudnej steny a bránice je to štandardný výkon. Táto operácia posunula Miška o krok vpred. V deň, keď malý pacient zákrok podstúpil, bol v celkovej anestézii. Pri tejto jednej operácii lekári postúpili ďalej aj čo sa týka riešenia kožného krytu - uzatvárania kožou prednej brušnej steny. Odstránením odumretých tkanív eliminovali lekári aj priestor pre škodlivé mikroorganizmy, čím do veľkej miery zabránili vzniku infekcie.

Ako povedal primár Kliniky detskej chirurgie DFNsP v Bratislave Vladimír Cingel, plocha, ktorú museli vyriešiť, je v porovnaní s východiskovým stavom bezprostredne po operácii a primárnej rekonštrukcii asi o 90 percent menšia. Dodal, že hojenie rán je dobré.

"Otázkou ostáva zažívací trakt. Zažívacia trubica je veľmi limitujúca, problematická - vzhľadom na svoju dĺžku," povedal Cingel. Ako spresnil, otvory na črievku momentálne nie sú a stena čreva sa zdá byť v lepšom stave ako pri poslednej revízii. Uzatváranie brušnej dutiny však prirodzene spôsobuje zvyšovanie tlaku na oblasť a lekári musia byť opatrní. Miško stále prijíma potravu vo forme infúzií.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu