Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kiska udelil 30 čestných vyznamenaní, nevynechal Kuciaka: Toto sú skutoční lídri Slovenska

Andrej Kiska na slávnostnom udeľovaní štátnych vyznamenaní. Zobraziť galériu (3)
Andrej Kiska na slávnostnom udeľovaní štátnych vyznamenaní. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska ocenil v utorok pri príležitosti 26. výročia vzniku Slovenskej republiky 30 osobností spoločenského a kultúrneho života, z toho troch in memoriam. Štátne vyznamenania si 15 žien a 15 mužov prevzalo z jeho rúk v koncertnej sále Slovenskej filharmónie v bratislavskej Redute.

Na ceremoniáli sa zúčastnil predseda Národnej rady SR Andrej Danko, predseda vlády Peter Pellegrini, predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková, poslanci Národnej rady SR, viacerí ministri a ďalší predstavitelia verejného života.

Kiska vo svojom prejave zdôraznil, že ocenil ľudí, vďaka ktorým je Slovensko lepším, krajším, múdrejším, slušnejším, spravodlivejším miestom. Ocenení podľa neho najlepšie reprezentujú hodnoty, na ktorých stojí slovenská spoločnosť. Priznal, že rozhodovanie bolo ťažké. "Tých, ktorí by si dnes ocenenie zaslúžili, je na Slovensku viac. Známych či neznámych občanov krajiny, na ktorých môžeme byť hrdí," poznamenal Kiska.

Andrej Kiska, Jozef Kuciak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prezident sa podľa svojich slov rozhodol oceniť nielen výnimočné individuálne výkony, ale ľudí, ktorí vzbudzujú hrdosť, podnecujú lásku k Slovensku a napĺňajú príbeh Slovenska sebavedomím, rešpektom a citom. "Skutočných lídrov, ktorí ukazujú, ako prekonávať prekážky a inšpirovať ostatných. Ľudí, ktorí pomáhajú tvoriť, chrániť a rozvíjať identitu Slovenskej republiky," priblížil.

Pre Kuciaka je ocenenie pripomienkou

Každé ocenenie pre nášho syna pre nás znamená veľmi veľa, ale chcem, aby to znamenalo veľa aj pre Slovensko, aby sa stále poukazovalo na to, že ešte nič nie je vyriešené. Vyhlásil to otec zavraždeného novinára Jána Kuciaka Jozef Kuciak po utorkovom odovzdávaní štátnych vyznamenaní prezidentom SR Andrejom Kiskom.

Kuciak získal Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam za mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie a o rozvoj v oblasti žurnalistiky. "Preto sa zúčastňujem na každej akcii, inak by som tu ani nebol, lebo cena nie je pre mňa. Jedným z tých dôvodov je to, aby sa na to nezabudlo," dodal Kuciak.

Na slávnostné odovzdávanie štátnych vyznamenaní prišla aj matka zavraždenej Martiny Kušnírovej. Ocenenie vníma ako veľké gesto od prezidenta. "Aspoň on si ako jeden z mála politikov uvedomuje, čo sa vlastne stalo a prečo sa to stalo. Keby Pán Boh dal a osvietil rozum aj tým ostatným, že by rozmýšľali ako on, pretože deti nám to nevráti, ale spravodlivosť by mala zvíťaziť a zlo by malo byť ozaj potrestané, aby ich smrť nebola zbytočná, aby naše slzy neboli zbytočné," uviedla Zlatica Kušnírová.

Ocenil 15 žien a 15 mužov

Rad Ľudovíta Štúra I. triedy získali Klára Orgovánová, Katarína Zavacká, Ľubomír Longauer, Darina Kárová, Alexej Fulmek, Veronika Velez-Zuzulová, Jana Juráňová, Zuzana Žirková, Richard Stanke, Ján Kuciak (in memoriam), Dušan Mitana, Daniela Hantuchová, Péter Hunčík, Jana Dubovcová, Ladislav Snopko a Magdaléna Vášáryová. Vojenský druh tohto ocenenia získal Svetozár Naďovič.

Andrej Kiska, Jozef Kuciak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Radom bieleho dvojkríža II. triedy prezident ocenil Josefa Abrháma a Dagmar Burešovú (in memoriam).

Pribinov kríž I. triedy si odniesli Miroslav Žbirka, Marián Valko, Jana Želibská, Mária Omastová, Veronika Rácková (in memoriam), Gyula Zalabai, Roman Patkoló, Radoslav Danilák, Mária Jasenková, Zuzana Kumanová a Pavel Cheben.

Udeľovanie vyznamenaní, najmä štátnych, je významnou formou uznania zásluh občanov SR aj iných štátov. Ide o morálne a spoločenské ocenenie vynikajúcich jednotlivcov, výnimočne aj vojenských útvarov a vojenských zväzkov, ktoré majú zástavu. Právo udeľovať štátne vyznamenania patrí k tradičným kompetenciám hláv štátov. Štátne vyznamenania sú rady (vyššie) a kríže (nižšie). Prezident udeľuje aj Rad Andreja Hlinku, Kríž Milana Rastislava Štefánika a Medailu prezidenta SR.
 

Viac o téme: Andrej KiskaVyznameniaJán KuciakZlatica KušnírováJozef Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu