Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Vítanie nového roka v našich mestách: Plné námestie v Košiciach, v Trnave len ohňostroj

Ohňostroj v Košiciach Zobraziť galériu (4)
Ohňostroj v Košiciach (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

KOŠICE - Okolo tritisíc Košičanov prišlo tohto roku vítať nový rok na košickú hlavnú ulicu. Okolo hlavného pódia pri Immaculate sa zhromaždili stovky mladých ľudí, ale privítať nový rok prišli aj rodiny s deťmi či páry v seniorskom veku. Zábava sa začala rozbiehať už okolo desiatej večer, no atmosféru naplno rozprúdil Peter Bič Project.

„Je tu dobrá zábava a skvelé je, že fungujú aj stánky s občerstvením, takže sme si to užívali. Je to lepšie ako papučová kultúra,“ prezradil manželský pár seniorov Košičanov, ktorí sa zabávali so skupinkou rovesníkov. „My sme tu celá partia a je nám fajn, užívame si to, ani nám nie je ľúto, že sa nám nepodarilo vybaviť chatu,“ prezradil jeden mladík z partie.

Tesne pred polnocou vystúpil na pódium novozvolený košický primátor Jaroslav Polaček, ktorý poprial Košičanom do nového roku veľa zdravia a šťastia a zaželal im, aby bol rok oveľa úspešnejší ako tie doterajšie a aby sa im v Košiciach žilo lepšie. "Čaká nás krásne obdobie. Rok 2019 bude rokom dobrovoľníctva, vo februári nás čaká summit deviatich prezidentov, majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, oslavy Dni mesta spojené so 750. výročím udelenia erbu Košiciam, ako aj 400. výročie košických mučeníkov. Bude to teda rok nabitý akciami,“ povedal Polaček. Doložil, že chce plniť aj predvolebné sľuby.

Ohňostroj v Košiciach
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Ako príklad uviedol, že už od 7. januára bude mesto riadiť parkovanie v Košiciach, lepšie cesty, rozbehne sa protikorupčný audit. Potom zaznela slovenská štátna hymna. Oslava príchodu nového roka vyvrcholila ohňostrojom, ktorý bol za tónov hudby skutočnou pastvou nielen pre oči ale aj pre sluch.

Trnavčania privítali nový rok len ohňostrojom

Trnavčania privítali nový rok desaťminútovým ohňostrojom v centre mesta. Na Trojičné námestie prišli občania napriek tomu, že ich tam nečakal žiadny iný program, ani stánok s občerstvením, chýbalo aj spoločné odrátavanie posledných sekúnd starého roku. Mesto Trnava si objednalo len dva ohňostroje, večerný pre rodiny s deťmi, a polnočný, za oba zaplatilo približne 4500 eur. Na rozdiel od minulého roku, kedy bola pomerne silná hmla, boli oba veľmi dobre viditeľné.

Silvestrovské oslavy si organizovali niektoré hotely, reštaurácie a bary v centre mesta a prvýkrát aj Divadlo Jána Palárika. Išlo však väčšinou o uzatvorené akcie na vopred kúpené vstupenky. V centre Trnavy boli počas ohňostroja v pohotovosti aj hasiči a viaceré policajné hliadky, ktoré však nemuseli riešiť vážnejšie problémy. Trnavčania môžu rok 2019 privítať aj novoročným koncertom, ktorý bude dnes o 15:30 v Kostole sv. Jakuba a predstaví sa na ňom Trnavský komorný orchester.

Ohňostroj v Košiciach
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Zábava v Prešove

Príchod Nového roka oslávili v Prešove tisícky ľudí už tradične v centre mesta. Silvestrovský program začal v meste dve hodiny pred polnocou a postupne sa o zábavu počas neho postarali tri prešovské hudobné skupiny – Satin Lead, Elevenhill a Chiki Liki Tu-a. V posledných hodinách starého roka si mohli ľudia opäť prísť slávnostnú atmosféru vychutnať aj do priestorov prešovskej radnice. Primátorka mesta Andrea Turčanová v jej priestoroch prijala aj pozvaných hostí z radov poslancov, zamestnancov úradu, ale i obyvateľov, ktorí sa rozhodli zaželať si všetko dobré v nastávajúcom roku.

Ten končiaci označila v rozhovore Turčanová za ťažký a náročný, ale úspešný. A to tak pracovne, ako aj osobne. „Z pohľadu úradu sme dokončovali mnohé investície a rozbiehali nové, ktoré sú viacročné. Z pohľadu môjho súkromia mi na začiatku roka zomrel ujo, koncom roka zase maminka a museli sme v tomto roku riešiť aj mnohé iné nepríjemnosti v rodine. Takže ani volebné víťazstvo to nevyvážilo,“ zhodnotila končiaci sa rok 2018 prvá žena mesta, ktorá si v nadchádzajúcom roku želá, aby bol predovšetkým spokojný a radostný.

„V novom roku prajem všetkým predovšetkým pokoj, zdravie a dobrú náladu, pretože to keď máme, tak aj všetky prekážky ľahšie zvládame. Aby sa nám všetko zlé vyhýbalo a aby sme sa mohli tešiť z toho, že mesto Prešov napreduje dopredu. A mesto bude napredovať vtedy, keď budú napredovať jeho obyvatelia,“ povedala Turčanová. Z pracovnej stránky očakáva nove výzvy, keďže od 1. januára nastupuje na úrad nová prednostka a hovorkyňa.

Ohňostroj na Krahuliach
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

„Budeme teda potrebovať stmeliť nový kolektív. Chceme v novom roku ísť občanom tiež v ústrety aj tým, že pripravujeme procesný audit. Teda chceme nastaviť procesy tak, aby samospráva efektívnejšie fungovala, keďže aj v kampani niektorí protikandidáti vytýkali, že niektoré vybavovačky na úradoch trvajú príliš dlho. Nemyslím si, že je to v porovnaní so samosprávami v iných mestách až také zlé, ale stále je priestor na zlepšenie, a preto sa začiatkom roka chceme venovať práve tomuto. Ak sa nám to podarí, verím, že občania to ocenia,“ dodala primátorka.

Tá zaželala spoločne s poslancami všetko dobré ľuďom aj priamo na námestí, kde silvestrovský program po spoločnom odpočítavaní ozdobil krátko po polnoci aj desaťminútový ohňostroj. Zábava potom pokračovala až do jednej hodiny po polnoci. Oslavy Silvestra vyšli radnicu na 11-tisíc eur, pričom náklady na polnočný ohňostroj boli vo výške tritisíc eur. Mestská polícia nezaznamenala počas osláv žiadne vážnejšie incidenty. „Z pohľadu Mestskej polície to bola pokojná noc. Hliadky nezaznamenali žiadne zranenia, riešili však prípady dvoch zabehnutých psov, ktorí majiteľom ušli pri vybuchovaní petárd,“ uviedol tlačový referent Mestského úradu v Prešove Milan Grejták s tým, že hliadky boli počas noci posilnené a v uliciach ich bol dvojnásobný počet oproti bežným službám.

Viac o téme: Nový rokKošiceSlovenskoPrešovTrnava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu