Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Upršané a nevľúdne počasie: Vianočné sviatky budú podľa meteorológa pripomínať november

Ak si chcete počas Vianoc užiť sneh, zamierte radšej na hory. Zobraziť galériu (2)
Ak si chcete počas Vianoc užiť sneh, zamierte radšej na hory. (Zdroj: Pixabay/ilustračné foto)

SLOVENSKO - Za posledné roky sme si už zvykli na to, že Perinbabe sa počas vianočných sviatkov pracovať akosi nechce. Za vytúženou bielou perinou preto mnoho Slovákov mieri na hory. Ak si chcete na Štedrý deň postaviť snehuliaka, mali by ste tam zavítať aj tento rok. Najteplejšie bude pravdepodobne práve 24. decembra.

Milovníkov zimy teda predpoveď meteorológa a klimatológa Pavla Matejoviča rozhodne nepoteší. Podľa odborníka k nám krátko pred Vianocami začne prúdiť od západu teplejší a vlhký morský vzduch. Preto sa budú vyskytovať aj zrážky, ktoré budú spočiatku snehové, neskôr sa na juhozápade začnú meniť na zmiešané a dažďové, pričom sa môže miestami tvoriť aj poľadovica. "V horských oblastiach a aj na východnom Slovensku budú zrážky prevažne vo forme sneženia," predpovedal P. Matejovič.

Aj počas sviatkov si dávajte pozor na poľadovicu.
Zobraziť galériu (2)
Aj počas sviatkov si dávajte pozor na poľadovicu.  (Zdroj: Getty Images)

Počas vianočných sviatkov bude počasie veľmi podobné. "Na juhozápadnom Slovensku bude počasie skôr pripomínať upršaný a nevľúdny november, len horách a možno aj na východnom Slovensku môžu byť Vianoce zasnežené," priblížil. Ak si teda chcete užiť typicky zimné počasie, vyberte sa radšej do vyšších polôh.

Na Štedrý deň bude najteplejšie

Ako ďalej uviedol Pavel Matejovič, najteplejšie bude pravdepodobne na Štedrý deň. "Na prvý sviatok vianočný prejde cez naše územie studený front a od západu prenikne chladnejší morský vzduch," uviedol s tým, že v takom prípade na horách bude snežiť, no v nížinách juhozápadného Slovenska budú zrážky dažďové alebo zmiešané. "Môžu sa vyskytnúť prechodne aj snehové prehánky, malo by byť pomerne veterno," uzavrel.

Viac o téme: PočasiePavel MatejovičPredvianočná predpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu