Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Meteorológovia varujú pred poľadovicou: Námraza hrozí na polovici územia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Vodiči i chodci na strednom a východnom Slovensku si musia dávať pozor na poľadovicu. Varuje pred ňou Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu prvého stupňa. Výstraha platí pre Banskobystrický, Žilinský, Prešovský a Košický kraj. Meteorológovia upozorňujú, že tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravu, pohyb osôb i infraštruktúru.

Všetky sledované úseky diaľnic, rýchlostných komunikácií, horských priechodov a ciest na Slovensku sú momentálne zjazdné. Vodiči by si však mali dávať pozor na tvorbu poľadovice a miestami na hmlu, zľadovatený sneh a silný dážď. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Poľadovicu SSC hlási na ceste I/66 v úseku Heľpa - Červená Skala. Na zľadovatený sneh do dvoch centimetrov si musia vodiči dávať pozor na ceste I/66 Podspády - Tatranská Javorina, I/67 Ostrá Skala - Pusté pole, II/537 Tatranská Polianka - Tatranská Lomnica, II/538 Tatranská Štrba - Štrbské Pleso, II/539 Mengusovce - Vyšné Hágy, II/539 Mengusovce - Vyšné Hágy, II/578 Skalka - Kremnica a v okolí lokalitách Levoče a Tatranskej Štrby.

Meteorológovia varujú pred poľadovicou:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sl)

Pre hmlu, silný dážď alebo dažďové prehánky je podľa cestárov dohľadnosť do 100 metrov v lokalitách Dobšiná, Fričovce, Liptovské Matiašovce, Bertotovce, Liptovský Hrádok, Trebišov, Veľké Kapušany, Štítnik, Kremnica, Sečovce, Michalovce, Plešivec, Rožňava a Široké. V okolí Veľkého Krtíša je hmla s dohľadnosťou len do 50 metrov.

Pre vozidlá nad desať metrov sú po celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom), Veľké Pole (cesta II/512 Oslany - Cerová), Šútovce (cesta III/1774). Horský priechod Skýcov (II/511) je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 tony.

Cesty II/549 v úseku Úhorná - Úhornianske sedlo - Krásnohorské Podhradie, v úseku Hrabušická Píla - Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576 ) sú uzatvorené pre všetku dopravu. Cesty sú v zime neudržiavané.
 

Viac o téme: DopravaPočasieCestyPoľadovica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu