Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Aj napriek snehu sú všetky diaľničné úseky a horské priechody zjazdné: Na horách hrozia lavíny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, okrem diaľnice D3 na úseku Svrčinovec - Skalité, kde na vozovke sa nachádza miestami kašovitý sneh do 1 cm.

Ako informuje Slovenská správa ciest, cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek na území západného Slovenska je vlhký až mokrý. Na území stredného a východného Slovenska na vozovke sa nachádza vrstva čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do 3 cm. Zľadovatený sneh do 2 m je na ceste II/578 na úseku Skalka - Kremnica, do 1 cm je na ceste II/583 Gbeľany- Demkovská a na cestách III. triedy v okolí Rajca.

Všetky horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu hrúbky 1-3 cm. Miestami zľadovatený sneh do 1 cm sa nachádza na HP Havran a Fačkov. Na HP Makov, Javorník, Šturec, Soroška, Ďurďošík, Donovaly, Kremnické Bane, Puste Pole, Príslop, Pezinská Baba, Vyšehrad, Klenov, Homôľka , Šútovce. Biela Hora a Skýcov je povrch vozoviek vlhký až mokrý. HP Vernár na ceste I/66 je uzavretý pre nákladnú dopravu nad 10 m.

Pre vozidlá nad 10 m sú po celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom), HP Veľké Pole (cesta II/512 Oslany - Cerová), HP Šútovce (cesta III/1774). HP Skýcov (II/511) je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 t. Cesty II/549 v úseku Úhorná - Úhornianske sedlo - Krásnohorské podhradie a III/3227 v úseku Hrabušická Píla - Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576 ) sú uzatvorené pre všetku dopravu - cesty sú v zime neudržiavané.

Mierne lavínové nebezpečenstvo

V najvyšších polohách Vysokých, Západných Tatier a Malej Fatry trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. 2. stupeň z 5-dielnej stupnice. Ako ďalej na svojej internetovej stránke informuje Horská záchranná služba, v nižších a stredných polohách a v ostatných pohoriach trvá len malé lavínové nebezpečenstvo, konkrétne 1. stupeň. Lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne, viaže sa najmä na záveterné svahy a žľaby, svahy pod sedlami J, JV a V orientácií, čiže na miesta kde bolo začiatkom týždňa previate väčšie množstvo nového snehu (30 - 60 cm). Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne uvedených orientácií. Tendencia lavínového nebezpečenstva je podľa HZS klesajúca.

Pokiaľ ide o počasie, dnes ráno bolo na horách jasno až polooblačno, na podhorí a vo Fatrách hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -13 do -7°C. Za uplynulých 24 hodín pripadlo najmä na východe a juhovýchode (Vysoké Tatry a Nízke Tatry) 3 až 6 cm nového snehu. Počas poslednej periódy sneženia (nedeľa - streda) pripadlo na horách 25 - 65 cm nového snehu, zväčša na trávnatý alebo skalnatý podklad. Zrážky prichádzali od západu až severozápadu a spolu so silným vetrom bol sneh previevaný hlavne na záveterné: južné, juhovýchodné a východné svahy. V žľaboch najvyšších polôh tu môžeme nájsť aj nafúkané vankúše s hrúbkou 0,5 až 1 m, a naopak, na vetrom exponovaných miestach bol sneh sfúkaný na tvrdý podklad. Celková výška snehu dosahuje v stredných polohách (do 1500 m) do 50 cm, vo vysokých polohách Tatier dosahuje 35 - 75 cm.

Viac o téme: PočasieLavínySlovenskoZjazdnosť ciest
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu