Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pečniansky les v Petržalke sa radikálne mení: VIDEO Smutný pohľad na pľúca Bratislavy

Smutný pohľad na Pečniansky les
Smutný pohľad na Pečniansky les (Zdroj: Youtube/Marek Hlina)

BRATISLAVA - Pečniansky les sa rozprestiera na petržalskej strane Dunaja. Časť z neho vyhlásili v roku 2012 za chránenú oblasť. Do stromov sa však pustili Lesy Slovenskej republiky a ostali po nich len holé miesta a smutný pohľad.

Prednedávnom boli ostro kritizovaní pre výrub stromov na bratislavskej Devínskej Kolibe. Ťažbu dreva po kritike verejnosti nakoniec zastavili. Najnovšie sa pustili do Pečnianskeho lesa, ktorý mnohí označujú za pľúca Bratislavy. Video, ktoré nám poslal čitateľ, zachytáva smutný obraz lesa. 

Lesy Slovenskej republiky však tvrdia, že postupovali v súlade so zákonom ako aj so súhlasom ochranárov. Ide vraj o nevyhnutné kroky udržať les zdravý. 

„Plne si uvedomujeme, že lesy v okolí Bratislavy sú pre obyvateľov nášho hlavného mesta dôležité. Postupne sa mení ich význam, na dôležitosti naberá najmä ich rekreačná funkcia. Dôležitá však je aj nevyhnutná starostlivosť o les, aby bol zdravý a plnil všetky svoje funkcie“, povedal generálny riaditeľ štátneho podniku LESY Slovenskej republiky Ing. Marian Staník.

Matečnej sa kontrola vymyká z rúk

Nadriadeným orgánom Lesov SR je Ministerstvo pôdohospodárstva. Strana Sloboda a Solidarita preto tvrdia, že ministerke Gabriele Matečnej sa situácia vymkla z rúk. 

„Ministerka Matečná by mala vydať záväzný pokyn Lesom SR, aby bol obmedzený výrub v týchto lokalitách, dokým nedôjde k revízii hospodárskych plánov – Programov starostlivosti o lesy. Ak manažment Lesov naďalej neuposlúchne pokyny, tak ju žiadame, aby odvolala z funkcie generálneho riaditeľa Lesov SR Mariana Staníka,“ vyhlásili poslankyňa NR SR a tímlíderka SaS pre životné prostredie Anna Zemanová a tímlíderka SaS pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová.

 

Viac o téme: StromyVýrubBratislavaPečniansky les
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu