Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovenská agentúra známa z kauzy predraženého galavečera: Obrovské investície v zahraničí

Zuzana Hlávková
Zuzana Hlávková (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

OPOVO - Agentúre, na ktorú pred dvoma rokmi upozornila bývalá zamestnankyňa na Ministerstve zahraničných vecí, Zuzana Hlávková, na predražené zákazky súvisiace so slovenských predsedníctvom v Rade EÚ, sa darí.

Práve Agentúra Evka sa spomína aj v srbských médiách ako "slovenská spoločnosť, ktorá plánuje investovať v Opove". Vytvorilo by sa tak 20 nových pracovných miest. Táto priama investícia by, podľa srbských médií, mohla dosiahnuť 500-tisíc až milión eur.

Agentúra Evka sa na Slovensku zviditeľnila najmä v kauze pochybných zákaziek na Ministerstve zahraničných vecí. Hlávková uviedla, že k podujatiu predstavenia loga slovenského predsedníctva bol z troch zaslaných návrhov agentúr, ktoré mali zastrešovať podujatie, automaticky vybratý práve návrh Agentúry Evka za 156-tisíc eur ako ten, ktorý sa bude realizovať.

Rovnaká agentúra sa podľa bývalej zamestnankyne mala podieľať i na príprave slávnostného snemu strany Smer-SD z decembra 2015 v Nitre. Zároveň upozornila taktiež na to, že rozpočty viacerých projektov sa po príchode externej poradkyne  začali navyšovať. Hlávková mala o tom upovedomiť svojím listom i priamo ministra. Podľa jej slov Lajčák však v tejto veci nekonal.

Pochybnosti odmietli

Ponúkol jej na ministerstve iné miesto, ona odmietla. Bývalá zamestnankyňa sa obrátila na Transparency International Slovakia, ktoré podalo podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, Protimonopolný úrad SR a Najvyšší kontrolný úrad SR. Rezort diplomacie jednoznačne odmietol tvrdenia Hlávkovej a Transparency International Slovakia o pochybnostiach pri obstarávaniach spojených s predsedníctvom.

Hovorca ministerstva Peter Stano uviedol, že rozpočet predsedníctva sa dodržiava, a nielenže k jeho navyšovaniu nedochádza, ale podarí sa mu dokonca dosiahnuť úsporu.Spolumajiteľom a konateľom je podnikateľ Miroslav Strašifták. Ten je spoločníkom v ďalšej firme s advokátmi Stanislavom Schubertom a Rastislavom Opaterným.

Viac o téme: Agentúra Evka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu