Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovenský armádny priemysel ukázal novú pýchu: VIDEO Obrnené vozidlo Gerlach v akcii

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Nové vojenské vozidlo zo Slovenska sa testovalo vo vojenskom priestore aj na pretekárskom okruhu. Gerlach prekonával prekážky aj ťahal kamión.

Taktické obrnené vozidlo Gerlach od slovenskej firmy Zetor Engineering Slovakia bolo predstavené na bratislavskom medzinárodnom veľtrhu obrannej a bezpečnostnej techniky IDEB v máji tohto roku. Taktické vozidlo prešlo náročnými testami a dokonca prekonalo záťažové parametre deklarované výrobcom.

Prototyp vozidla s pohonom 4x4 sa podrobil náročným testom slovenskej armády vo vojenskom priestore na Záhorí. Vo vojenskom priestore na Záhorí testovala slovenská armáda po svojom. Gerlach zdolal terénny schod vysoký 50 cm a prekonal zákop široký jeden meter. Pri prekonávaní obidvoch prekážok bolo vozidlo zaťažené posádkou 6 krát 120 kg a k tomu náklad 1000 kg. Gerlach potvrdil svoje schopnosti terénneho vozidla s priechodnosťou rôznymi druhmi terénu vrátane piesku. V plnej 14 tonovej záťaži prekonal nájazdový uhol 45 stupňov.

test vozidla Gerlach 1

Vozidlo je široké 2,5 m a vysoké tiež 2,5 m. Vozidlo poháňa dieselový motor s hmotnosťou 540 kg  o výkone 240 kW a napája sa šesťstupňovú prevodovku.  Nádrž na palivo má objem 220l a na plnú nádrž prejde 800km.

Úspešne dopadol aj test na závodnom okruhu Slovakia ring. Gerlach dosiahol maximálnu rýchlosť 125 km/h. Obrnené vozidlo a jeho ťažná sila sa vyskúšala ťahaním 28 tonového ťahača. Gerlach s ťahačom krúžil hodinu po okruhu a na jeho pohonnom systéme sa neprejavilo žiadne poškodenie.

prototyp slovenského vojenského vozidla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív)

test vozidla Gerlach 2

Prototyp vozidla má snahu spĺňať najmodernejšie technické a konštrukčné požiadavky kladené na armádne vozidlo v 21. storočí. Dôraz sa kladie na bezpečnosť, pohyblivosť a univerzálnosť. Kabína je konštruovaná ako bezpečnostná pancierová kapsula, ktorá pojme až 6 členov posádky s výškou do 190 cm a 120 kg vrátane výstroje. V prípade ohrozenia vie kabína prijať ešte ďalších dvoch ľudí. Konštrukcia kabíny je uchytená nezávisle na podvozku a pri jeho poškodení mínou zostane posádka v bezpečí. Kabína sa dá taktiež veľmi rýchlo opustiť.  

Vysoko variabilný nakladací priestor dokáže odviesť ďalších 1,5 tony výstroje alebo vybavenia. Nákladný priestor sa dá upraviť a prispôsobiť želaniam zákazníka. V základnej verzii je zabudovaná aj filtroventilácia s klimatizáciou, ktorá poskytuje ochranu proti chemickým, biologickým a nukleárnym zbraniam. Gerlach je pripravený aj na montáž rôznych stupňov balistickej a protimínovej ochrany. Výrobca deklaruje, že vozidlo by malo byť pripravené odolať aj náloži o sile 8 kg trhaviny TNT.  

vojenské auto ťahalo ťahač
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív)

test vozidla Gerlach 3

Viac o téme: TestyVojenské vozidlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu