Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO V Martine je poriadne rušno: Začali oslavy podpisu Deklarácie slovenského národa

Celonárodné oslavy k 100. výročiu podpisu Deklarácie slovenského národa 30. októbra 2018 v Martine. Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vpravo) a prezident Českej republiky Miloš Zeman (druhý sprava) Zobraziť galériu (6)
Celonárodné oslavy k 100. výročiu podpisu Deklarácie slovenského národa 30. októbra 2018 v Martine. Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vpravo) a prezident Českej republiky Miloš Zeman (druhý sprava) (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

MARTIN - Celoslovenské oslavy 100. výročia Deklarácie slovenského národa v Martine sa začali v utorok pietnym aktom kladenia vencov pred historickou budovou bývalej banky Tatra v Martine. Na jej priečelí je pamätná tabuľa, ktorá pripomína prijatie Deklarácie 30. októbra 1918.

Výročie prijatia Deklarácie si uctili prezident SR Andrej Kiska, prezident ČR Miloš Zeman, predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko, predsedu Poslaneckej snemovne ČR Radek Vondráček, predseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štech, predseda vlády SR Peter Pellegrini, český premiér Andrej Babiš a minister obrany SR Peter Gajdoš.

Celonárodné oslavy k 100.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Martin je v utorok centrom celoslovenských osláv 100. výročia prijatia Deklarácie  slovenského národa (30. októbra 1918), ktorou sa Slováci  prihlásili k samourčovaciemu právu česko-slovenského národa, čím vyjadrili požiadavku vytvorenia spoločného štátu. Zároveň ustanovili Slovenskú národnú radu (SNR) ako jediný orgán, oprávnený vystupovať v mene slovenského národa.

Celonárodné oslavy k 100.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Slávnosť, na ktorej sa zúčastňujú najvyšší predstavitelia SR i ČR, nadväzuje na víkendové podujatia (27. - 28. 10.), ktoré si v českých i slovenských mestách a obciach pripomenuli 100. výročie vzniku ČSR, prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov. Súčasťou oficiálnych osláv je okrem programu v Martine i večerný galakoncert Slovensko v srdci Európy v Ružomberku.

Celonárodné oslavy k 100.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Za vznikom ČSR boli stovky osobností: Patrí im vďaka, povedal Kiska

Za vznikom Československa boli stovky osobností, za ich odvahu a odhodlanie im patrí naše uznanie a vďaka. Prezident SR Andrej Kiska to uviedol v príhovore počas slávnostného programu k 100. výročiu prijatia Deklarácie slovenského národa a vzniku ČSR. Vo svojom príhovore Kiska pripomenul tŕnistú cestu ku vzniku prvého samostatného štátu Čechov a Slovákov, jednotlivé dejinné udalosti, ktoré tvorili mozaiku historického projektu. Zvýraznil práve udalosť z 30. októbra 1918 vo vtedajšom Turčianskom svätom Martine.

"Približne 200 osobností sa tu stretlo, aby v Deklarácii slovenského národa deklarovali právo na sebaurčenie slovenského národu a vôľu žiť v spoločnom štáte s českým národom. Povedzme otvorene, že tieto osobnosti to mali ťažké, boli perzekvované, boli väznené, no bojovali za práva nás Slovákov, preto prosím, vzdajme úctu otcom Martinskej deklarácie," zdôraznil Kiska.

Pripomenul aj cestu Slovákov a Čechov od roku 1918 až po rozchod a vznik samostatných štátov v roku 1993. "Možno to bolo vtedy aj nostalgické, ale aj sprevádzané nádejou, že sa opäť stretneme. Podarilo sa, sme v jednom úžasnom projekte Európskej únie a naši ľudia sa môžu slobodne rozhodnúť, kde chcú žiť, študovať a pracovať," povedal prezident.

Danko: Vznik ČSR bol pre Slovákov výrazným medzníkom

Československá republika významným spôsobom podnietila všestranný rozvoj slovenského národa. "Po sto rokoch môžeme úprimne vyhlásiť, že vznik spoločného štátu bol výrazným medzníkom ," uviedol predseda Národnej Rady SR Andrej Danko (SNS) v príhovore počas slávnostného programu k 100. výročiu prijatia Deklarácie slovenského národa a vzniku ČSR.

Danko v prejave pripomenul udalosti spred sto rokov, osobnosti a ich myšlienky, ktoré mierili k prijatiu Deklarácie slovenského národa. „V Uhorsku pre nás už nebola budúcnosť, museli sme ísť ďalej,“ povedal Danko o ceste, ktorú slovenský národ nastúpil na sklonku októbra 1918. „Deklaráciou slovenského národa Slováci okrem vôle spolužitia s českým národom vyjadrili vieru, že v budúcej Európe nájdu svoje miesto ako slobodný a suverénny národ,“ zdôraznil.

V súvislosti s prvou republikou a ďalším trvaním spolužitia Čechov a Slovákov v jednom štáte poznamenal, že československý národ síce nevznikol, zato sa však zrodili úžasné spoločné rodinné väzby a priateľstvá na život a na smrť. „Dodnes sú naše vzťahy nadštandardné, práve tieto vzťahy i náš pokojný rozchod na začiatku 90. rokov vzbudzujú rešpekt na celom svete, sme príkladom vyspelosti a kultúrnosti.“ poznamenal Danko.

Odkaz udalostí z októbra 1918 v kontexte ich 100. výročia využil Danko i na k výzvu k ohľaduplnosti, vzájomnej úcte, ale aj k patričnému sebavedomiu, ktoré i v budúcnosti preukážu, že Česi a Slováci sú životaschopné národy. „Dnešné výročie spoločnej štátnosti nech je odrazom k ďalším rokom slobody, materiálnej a duchovnej prosperity,“ vyhlásil predseda parlamentu.
      

V Martine vznikli základy súčasnej samostatnej SR, povedal Pellegrini

Práve v Martine vznikli politické iniciatívy, ktoré zásadne zmenili osudy slovenského národa a vytvorili predpoklady, aby sme mohli samostatne žiť a samostatne niesť zodpovednosť za svoju budúcnosť. Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) to uviedol v príhovore počas slávnostného programu k 100. výročiu prijatia Deklarácie slovenského národa a vzniku ČSR.

"Osobnostiam, ktoré sa o to pričinili, patrí náš veľký rešpekt a veľká vďaka," zdôraznil premiér. "Boli to ľudia, ktorí chceli slúžiť slovenskému národu. Bez ich politickej odvahy a ochoty bojovať by sme tu dnes nestáli," dodal. I preto je podľa neho nevyhnutné, aby osobnosti, ktoré sa pričinili o prijatie Deklarácie slovenského národa, boli považované za historických hrdinov s patrične preukazovanou úctou. To isté platí podľa Pellegriniho aj o samotnej slovenskej štátnosti. "Buďme my Slováci hrdí na vlastný štát, nepovažujme jeho vznik za historickú samozrejmosť, berme to ako vzácnosť, ktorú si musíme navždy chrániť, brániť a ďakovať za ňu," zdôraznil.

Pellegrini je presvedčený, že odkaz Martinskej deklarácie má aj iný, pre súčasnosť nemenej podstatný kontext. "Musíme si uvedomiť, že môžeme mať akýkoľvek politický projekt či ideu, ak nezískame podporu verejnosti, nemôže sa nám tento projekt podariť," upozornil. "Svet sa mení, prichádzajú nové výzvy. Bez spoločného zomknutia sa pre štát a národ a jeho budúcnosť sa nikdy nepohneme ďalej," vyhlásil. Vyzval k ukončeniu politických hádok, ktoré prerastajú do nevraživosti a z vecnej roviny sa presúvajú do medziľudských konfliktov. "Toto nie je cesta pre Slovensko a náš národ," zdôraznil premiér.

Prišiel som vám v mene českého národa sľúbiť priateľstvo, vyhlásil prezident Zeman

Aj keď sa Česko a Slovensko v minulosti rozišli, stretli sa opäť v Európskej únii, ktorá je skvelým projektom. „Len by som si želal, aby jej projektanti boli o niečo kvalifikovanejší a aby dosiahli úrovne otcov zakladateľov Európskej únie,“ uviedol dnes prezident Českej republiky Miloš Zeman počas celoslovenských osláv stého výročia vzniku Československa.

Českí najvyšší štátnici predniesli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

„V čase novembrovej revolúcie znela celým Slovenskom pieseň Iva Hoffmana Sľúbili sme si lásku. A ja som sem prišiel, aby som vám v mene českého národa sľúbil priateľstvo,“ povedal Zeman za potlesku zhromaždených. Verí, že spolupatričnosť medzi národmi Čechov a Slovákov bude na dobrej úrovni aj v budúcnosti.

Pripomenul, že obom národom hrozilo odnárodnenie - Čechom germanizácia, Slovákom maďarizácia. "Nie sú na svete bližšie národy ako český a slovenský. A nejde iba o jazykovú podobnosť. Preto verím, že v rámci Európskej únie (EÚ) budeme spolu dlhé roky. Podobne, ako som pred dvoma dňami zaželal na Pražskom hrade českému národu šťastnú budúcnosť, to isté želám aj vám. Želám vám lásku, šťastie, priateľstvo a šťastnú budúcnosť," povedal Zeman.

Český premiér Babiš: Slovensko je národom, ktorý chce zobrať osud do vlastných rúk

Český premiér Andrej Babiš zdôraznil, že Slováci sa za jedno storočie stali z utláčaného národa Rakúsko-Uhorska sebavedomým a nezávislým štátom. "Členom EÚ a NATO, ktorý prosperuje, na ktorého by boli signatári Martinskej deklarácie bezpochyby hrdí. Zhromaždenie na tomto mieste presne pred sto rokmi ukázalo, že Slováci sú svojbytným národom, ktorý chce zobrať osud do vlastných rúk," podotkol Babiš. 

Českí najvyšší štátnici predniesli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Bez spojenia našich dvoch národov by podľa neho na vlastné sebaurčenie v povojnových rokoch nedosiahol ani jeden. "Spoločne sme to ale dokázali. Spoločnú minulosť, ktorá trvala úctyhodných 75 rokov, chápem ako záväzok voči občanom Českej aj Slovenskej republiky. Nie sú lepšie vzťahy v Európe ani vo svete, než medzi Českou a Slovenskou republikou, medzi našimi národmi. Nech zostanú navždy," dodal český premiér.

Pred druhou budovou Matice slovenskej odhalili bustu Matúša Dulu

Bustu Matúša Dulu, bývalého predsedu Slovenskej národnej rady a Matice slovenskej, odhalili v utorok pred druhou budovou Matice slovenskej v Martine pri príležitosti osláv storočnice prijatia Deklarácie slovenského národa a vzniku prvej Československej republiky. Dula bol podľa predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) jedným z najvýznamnejších slovenských politikov. "Je pre mňa neskutočná česť, že som mohol byť na odhalení busty, ktorú si právom zaslúži. Úžasnú vetu, ktorú povedal: 'Tisícročné manželstvo s Maďarmi sa nevydarilo, musíme ísť svojou cestou', by sme si mali všetci pamätať. Bez ľudí ako Matúš Dula by nebolo ani dnešné slobodné Slovensko. Je jeden z dejateľov, ktorí si zaslúžia oveľa častejšie pripomínanie," povedal Danko.

Predseda Matice slovenskej Marián Gešper doplnil, že práve Dula zvolal v máji 1918 do Martina slovenských politikov, ktorí schválili uznesenie o sebaurčovacom práve Slovákov a vytvorení spoločného štátu s Čechmi. "Aj vďaka nemu bola 30. októbra 1918 Slovenskou národnou radou prijatá Deklarácia slovenského národa. Bol skutočne výnimočnou postavou našich národných dejín. Musíme si uvedomiť, že prebral ideovo-národnú štafetu po hurbanovskej generácii, štúrovcoch a veľmi dôstojne bojoval za slovenské národné práva," podotkol Gešper.

Odhalenie busty Matúša Dulu v Parku sv. Cyrila a Metoda má podľa neho aj inú symboliku. "Po oživotvorení Matice slovenskej v roku 1919 sa stal jej spolupredsedom. Bol tiež jedným z iniciátorom postavenia druhej matičnej budovy v Martine v rokoch 1924 – 1926. Jeho cesta ako národne orientovaného politika sa začala na zakladajúcom valnom zhromaždení Matice slovenskej v roku 1863. Neskôr ako inšpektor sučianskej evanjelickej cirkvi bojoval proti zatvoreniu Matice slovenskej uhorským režimom. Som presvedčený o tom, že Matúš Dula je pre slovenský národ veľkou inšpiráciou a príkladom hodným nasledovania," dodal predseda Matice slovenskej.

Viac o téme: MartinSlovensko100. výročie ČeskoslovenskaDeklarácia slovenského národa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu