Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zakázaná ťažba v rezerváciách s najprísnejším stupňom: FOTO Ochranári bojujú proti štátnemu podniku!

Lesoochranárske zoskupenie VLK Zobraziť galériu (7)
Lesoochranárske zoskupenie VLK (Zdroj: FB/LZ VLK)

BRATISLAVA - Lesoochranárske zoskupenie VLK chce zablokovať ťažbu dreva v prírodných rezerváciách, v ktorých platí 5. stupeň ochrany. Juraj Lukáč (náčelník LZ VLK) o tom informoval v utorok na facebookovom účte neziskovej organizácie. Článok je aktualizovaný o stanovisko štátneho podniku Lesy SR.

Ochranárske hnutie pod taktovkou Juraja Lukáča zverejnilo vyjadrenie, v ktorom deklarujú svoj nesúhlas s udelením výnimky na ťažbu dreva v prírodných rezerváciách s najprísnejším stupňom ochrany. Ide o PR Jasenovská bučina a Čertova dolina. „Je poburujúce, že tieto zo zákona najprísnejšie chránené územia musíme my, ako občania tejto krajiny, neustále pred ťažbármi brániť,“ zdôraznil náčelník LZ VLK.

Lesoochranárske zoskupenie VLK
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/LZ VLK)

Žiadateľom o výnimku na ťažbu je štátny podnik Lesy SR, ktorý v PR Čertova dolina plánuje vyťažiť 1 900 metrov kubických dreva.

„Z hľadiska zachovania bezzásahového režimu, zabezpečenia kontinuálneho prirodzeného vývoja ekosystému a ochrany prirodzených procesov nie je potrebné a ani žiadúce požadovanú výnimku udeliť,“ píše LZ VLK vo svojom oficiálnom vyjadrení nesúhlasu.  

Kampaň Biomasaker
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/LZ VLK/Juraj Lukáč)


Čítajte aj: Z pohľadu na národný park mrazí: Na mape vyzerá ako rúbanisko, zarážajúce tvrdenie ochranárov


Kampaň Biomasaker
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/LZ VLK/Juraj Lukáč)

„Došlo drevo v hospodárskych lesoch, tak začal útok na naše najprísnejšie rezervácie. Plánovaná ťažba sa už blíži k pol miliónu kubíkov dreva. Zastavíme ich. Spolu,“ vyzýva Lukáč s tým, napriek tomu, že 5. stupeň ochrany ťažbu dreva zakazuje, sú tieto územia neustále vystavované snahám ťažiť aj v nich. „Od zajtra (10. októbra, pozn. red.) píšeme listy poslancom, aby to v parlamente konečne zastavili,“ dodáva LZ VLK.

Lesoochranárske zoskupenie VLK
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/LZ VLK)

Ochrancovia lesov začali s kampaňou Biomasaker v apríli 2014. Jej cieľom je zrušenie štátnych dotácií na všetko drevo spaľované v biomasových zariadeniach okrem dreva pochádzajúceho z energetických porastov a z odpadu z drevospracujúceho priemyslu, a to z dôvodu, že na Slovensku od roku 2000 ubudlo 760 kilometrov štvorcových lesov, čo je približne rozloha okresu Trnava.

Lesoochranárske zoskupenie VLK
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/LZ VLK)

Topky.sk požiadali o vyjadrenie ŠP Lesy SR. „V žiadnom prípade nie je našim záujmom zasahovať v najprísnejšie chránených územiach, ide čisto len o formálnu žiadosť. V predmetnom poraste je navyše sklon terénnu až 90 percent, spracovanie kalamity by bolo veľmi nákladné a komplikované. Po doručení rozhodnutia so zamietavým stanoviskom kalamitu odevidujeme ako náhodnú ťažbu s ponechaním dreva v lesnom poraste,“ povedal hovorca štátneho podniku Radko Srnka.

Viac o téme: LesyBiomasakerŤažbaOchranári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu