Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Skvelá PREDPOVEĎ na ďalší týždeň: Na Slovensko dorazí babie leto, bude teplo a slnečno

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Zdá sa, že sa môžeme pripraviť na krásny slnečný a teplý týždeň. Budúci týždeň totiž na Slovensko dorazí babie leto a na juhu krajiny v popoludňajších hodinách by mala teplota dosiahnuť až 23 stupňov Celzia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom profile na sociálnej sieti.

„Premenlivé počasie sa v našej oblasti končí. Aj keď v nedeľu 7. októbra očakávame, že do strednej Európy postúpi od západu nevýrazný studený front, prakticky celý budúci týždeň bude u nás prevládať ustálené a pomerne teplé počasie,“ uviedli meteorológovia. Zároveň podľa SHMÚ model ECMWF očakáva, že budúci týždeň bude u nás približne o 3 až 5 stupňov Celzia teplejší ako hodnota dlhodobého normálu na daný dátum.

Bude teplo a slnečno

Meteorológovia očakávajú, že počas budúceho týždňa bude u nás väčšinou jasno až polojasno, nad ránom a dopoludnia v nižších polohách miestami hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá sa len výnimočne udrží po celý deň. Zrážky sa takmer vôbec nevyskytnú a bude pomerne teplo.

Skvelá PREDPOVEĎ na ďalší
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Nočná teplota bude klesať väčšinou na 9 až 4 stupne Celzia, na juhozápade miestami na hodnoty okolo 11 stupňov Celzia. Naopak, v dolinách a kotlinách môžu byť nad ránom výnimočne okolo 2 stupne Celzia," priblížil SHMÚ s tým, že denná teplota vystúpi na 16 až 23 stupňov Celzia, len pri dlhšie trvajúcej hmle alebo nízkej oblačnosti bude popoludní o niečo chladnejšie. „Napriek tomu, že stred tlakovej výše sa budúci týždeň nebude nachádzať nad strednou a juhovýchodnou Európou a niektoré dni budú prechodne na menšej časti územia aj mierne veterné, možno očakávané počasie označiť ako počasie babieho leta," dodal SHMÚ.

PONDELOK

Zo západnej Európy sa nad Poľsko presunie tlaková výš, ktorá začne ovplyvňovať počasie na našom území. Cez deň bude polojasno až oblačno. Popoludní sa bude oblačnosť postupne zmenšovať. Ojedine sa môže vyskytnúť dážď alebo prehánky. Zrána ojedinele hmla. Najvyššia denná teplota 18 až 23 stupňov. Na sever a krajnom severovýchode okolo 16 stupňov.

Skvelá PREDPOVEĎ na ďalší
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

V noci by mala byť prevažne veľká, na strednom a východnom Slovensku miestami aj čiastočne zmenšená oblačnosť. Najnižšia nočná teplota bude 13 až 8 stupňov, v horských dolinách ojedinele okolo 6.

UTOROK

Situácia bude v utorok o niečo lepšia. Od severovýchodu k nám začne prúdiť teplejší vzduch. Bude jasno až polojasno. Zrána ojedinele hmly alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať od 19 do 24 stupňov, na väčšine územia bude teplo. Najnižšia nočná teplota bude 12 až 7 stupňov. Bezvetrie alebo slabý, cez deň na juhozápadnom Slovensku prevažne juchovýchodný vietor do 20 km/h.

Skvelá PREDPOVEĎ na ďalší
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

STREDA

Od severovýchodu až východu bude do našej oblasti v teplom vzduchu zasahovať tlaková výš so stredom nad Ukrajinou a Bieloruskom. Bude jasno až polojasno, v noci ijedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota bude 20 až 25 stupňov, najnižšia nočná teplota 12 až 7. 

Skvelá PREDPOVEĎ na ďalší
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

ŠTVRTOK

Vo štvrtok bude jasno až polooblačno. V noci a dopoludnia lokálne hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá sa výnimočne udrží aj popoludní. Aj naďalej bude teplo. Denná teplota sa bude pohybovať od 19 do 24 stupňov, v prípade hmly alebo nízkej oblačnosti môže byť na niektorých miestach chladnejšie. Najnižšia nočná teplota 12 až 7 stupňov.

Skvelá PREDPOVEĎ na ďalší
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

PIATOK

Koncom týždňa bude na Slovensku stále jasno až polooblačno. V noci a dopoludnia sa môže lokálne vyskytnúť hmla a nízka oblačnosť, ktorá sa len výnimočne udrží aj popoludní. Teplé počasie bude stále pretrvávať. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 17 až 23 stupňov, pri dlhšie trvajúcej hmle alebo nízkej oblačnosti aj chladnejšie. Najnižšia nočná teplota 12 až 6 stupňov.

Viac o téme: PočasieBabie letoPredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu