Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spoločne k lepšej armáde: Premiéri SR a ČR sa zhodli na posilnení spolupráce pri zbrojení

Peter Pellegrini a Andrej Babiš Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini a Andrej Babiš (Zdroj: SITA/Ivan Fleischer)

BRATISLAVA - Slovenská a Česká republika by mali v budúcnosti viac spolupracovať pri výzbroji svojich armád s využitím produktov zbrojného priemyslu, ktoré ponúka druhá krajina. Po pondelkovom spoločnom rokovaní to oznámili premiéri oboch krajín Peter Pellegrini a Andrej Babiš. O tejto otázke budú premiéri a ministri obrany SR a ČR konkrétnejšie rokovať na nadchádzajúcom brnianskom strojárskom veľtrhu.

Podľa Pellegriniho v rámci modernizácie oboch armád sú oblasti, kde je vhodné nadviazať na tradíciu českého a slovenského zbrojárskeho priemyslu. "Je účelné, aby tie miliardy eur, ktoré budeme vynakladať v nasledujúcich rokoch, čo najviac podporili domáci priemysel, či už slovenský alebo český. Myslím si, že ten priestor je tu enormný. Dohodli sme sa, že sa budeme intenzívne informovať o každom jednom tendri a obstarávaní o dozbrojení armády, kde by sme mohli intenzívnejšie spolupracovať," povedal Pellegrini na tlačovej konferencii. Mohlo by pritom podľa neho ísť aj o širšiu výmenu produktov v rámci krajín Vyšehradskej štvorky (V4).

"Dohodli sme sa, že by sme sa v rámci brnianskeho veľtrhu 1. októbra stretli na úrovni premiérov, ministrov obrany a generálneho štábu našich armád, aby sme diskutovali o tom, kto do čoho chce investovať," povedal Babiš. Spoluprácu v armáde označil za jednu z kľúčových oblastí a možnosť na zvyšovanie vzájomného obchodu. Spomenul, že v ČR sa vyrábajú bojové vozidlá, Slovensko ponúka napríklad húfnice Zuzana. Aj podľa neho ide aj o tému v rámci V4. 

Predmetom stretnutia boli tiež európske témy v súvislosti s neformálnym vrcholným samitom EÚ, ktorý sa bude konať v stredu a štvrtok (19. - 20. 9.) v Salzburgu. Obe krajiny si potvrdili zhodné postoje v oblasti európskeho rozpočtu a migrácie. Podľa Pellegriniho sa s partnerom zhodli na jasnom odmietnutí krátenia kohéznej politiky, ktorá má zmierňovať regionálne rozdiely, keďže tie v oboch krajinách pretrvávajú. Babiš potvrdil kritický postoj k posilňovaniu agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex. Vníma ju ako zbytočné vytváranie paralelných štruktúr, keďže krajiny ako Španielsko, Taliansko, Grécko či Malta majú vlastnú národnú ochranu hraníc, ktorá by mala byť posilnená. 

Peter Pellegrini a Andrej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Ivan Fleischer)

Pellegrini reagoval aj na vyjadrenia slovinského premiéra Marjana Šarca, ktorý podľa medializovaných informácií kritizoval migračnú politiku V4. Predseda vlády SR povedal, že slová slovinského premiéra ho mrzia a vníma ich skôr ako unáhlené vyjadrenie novozvoleného premiéra, ktorý potreboval vyjadriť nejakým spôsobom svoje medzinárodné vnímanie. "Nech každý premiér hovorí o tom, čo chce robiť vo svojej krajine, a nech sa zdrží komentovania inej krajiny, lebo to sa nepatrí. A ak máme navzájom nejaké problémy, vieme si ich povedať aj medzi štyrmi očami na bilaterálnych rokovaniach," konštatoval.

V poradí šieste spoločné rokovanie vlád SR a ČR sa konalo v budove košickej historickej radnice. Témou boli aj spoločné podujatia pri príležitosti významných tohtoročných výročí, a to 100 rokov od vzniku Československa, 50. výročia Pražskej jari a 25. výročia samostatnosti oboch republík.

Viac o téme: ArmádaSpoluprácaZbrojenieAndrej BabišPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu