Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO Legenda o tom, ako malo vzniknúť unikátne miesto na Záhorí: Zázrak starý stáročia

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

MARIANKA - Tisícky veriacich každoročne navštevujú obec Marianka v okrese Malacky, ktorá sa nachádza na úpätí Malých Karpát. Podľa kňaza miestnej farnosti Mareka Vadrnu ide o najstaršie pútnické miesto nielen na Slovensku, ale aj v bývalom Uhorsku. Veriaci sem prichádzajú najmä kvôli uctievaniu Panny Márie Tálskej.

O vzniku pútnického miesta z južnej strany Záhoria existujú tri rôzne legendy, ktoré sú upravené do viacerých verzií. Ako uviedol Vadrna, on sám ich pozná okolo sedemnásť. "Legenda hovorí o pustovníkovi, ktorý si z hruškového dreva vyrezal sošku Panny Márie, ktorá je umiestnená v hlavnom oltári v Bazilike Narodenia Panny Márie. Počas občianskej vojny sa pustovník cítil ohrozený a musel odísť preč a sošku skryl," priblížil kňaz s tým, že potom existujú tri rôzne verzie legiend, ako sa soška Panny Márie opäť našla. Jedna hovorí o tom, že sa slepému žobrákovi prisnila Panna Mária a zaviedla ho k prameňu. Na tomto mieste si umyl oči a zrazu začal vidieť. Druhá legenda rozpráva o zbojníkovi, ktorý mal postihnuté deti. "Aj v tomto prípade sa jemu alebo jeho manželke prisnila Panna Mária, ukázala mu studničku, kde má deti umyť a tie následne vyzdraveli." A napokon tretia legenda hovorí o tom, že iný pustovník išiel po lese a uvidel vystupovať zo zeme žiaru. Hrabal sa v zemi a našiel sošku, spod ktorej vytryskla voda.

FOTO Legenda o tom,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Podľa kňaza sa doteraz tradovalo, že Marianka vznikla na zelenej lúke a koncom 14. storočia prišli paulíni, ktorí tam postavili kostol. Archeologický výskum, ktorý sa robil v roku 2009, však potvrdil pozostatky stavieb, ktoré sú staré zhruba okolo roku 1277. Vadrna podotkol, že soška Panny Márie Tálskej, ktorá je súčasťou oltára v bazilike, nie je prácou amatéra ani pustovníka. "Je to umelecká robota z konca 12. a začiatku 13. storočia." V jej blízkosti sa nachádza kláštor, ktorý slúži ako pútnický dom.

FOTO Legenda o tom,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

V lese vedľa komplexu, ktorého dominantou je bazilika, sa rozprestiera tzv. Mariánske údolie. V ňom sa nachádza lurdská jaskyňa aj kalvária, ktorá je doplnená o kolekciu sôch v životnej veľkosti. Súčasťou mariánskeho miesta je aj zázračný prameň, ktorý sa spomína vo viacerých legendách spojených so vznikom Marianky, a Kaplnka Svätej studne.

FOTO Legenda o tom,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

"Prameň sa v obci nachádza oddávna. Od druhej polovice 13. storočia chodili do Marianky ľudia piť vodu a modliť sa. Najskôr tu vznikla studňa, kde si chodili ľudia naberať vodu. Neskôr predstavený paulínov v roku 1694 na náklady úradníka z Machuliniec dal postaviť barokovú kaplnku, ktorá má pôdorys ruže," povedal kňaz. Kaplnka je postavená na vode a v súčasnosti by chcela farnosť začať s jej opravou. 

Viac o téme: LegendaPanna máriaMariankaPútnické miesto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu