Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľký prieskum v Európskej únii: Tri zo štyroch pracovných miest sú v službách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Zamestnanosť v službách v Európskej únii predstavovala v minulom roku 74 % celkovej zamestnanosti. V porovnaní s rokom 2000 tak stúpla o 8 percentuálnych bodov. Naopak, zamestnanosť v priemysle klesla z 26 % v roku 2000 na 22 % v roku 2017 a zamestnanosť v poľnohospodárstve sa znížila o polovicu z 8 % v roku 2000 na 4 % v minulom roku.

Služby pritom vlani tvorili 73 % celkovej pridanej hodnoty EÚ, priemysel 25 % a poľnohospodárstvo iba 2 %. Informoval o tom štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Medzi členskými štátmi bol podiel zamestnanosti v poľnohospodárstve v minulom roku najvyšší v Rumunsku (24 % celkovej zamestnanosti), Bulharsku (19 %), Grécku (11 %) a Poľsku (10 %). Najvyšší podiel zamestnanosti v priemysle bol v minulom roku v Českej republike (36 %), na Slovensku a v Poľsku (31 %) a v Rumunsku (30 %).

Služby predstavovali približne 80 % celkovej zamestnanosti v Holandsku, Spojenom kráľovstve, Belgicku, na Malte, vo Francúzsku, v Dánsku, na Cypre a v Luxembursku. "Posun smerom k hospodárstvu služieb je dlhodobý trend, ktorý sa v Európskej únii pozoroval už v druhej polovici 20. storočia," hodnotil výsledky zamestnanosti EÚ Eurostat. Na Slovensku tvoril v minulom roku podiel zamestnanosti v službách 66 % a v poľnohospodárstve 3 %. Služby na Slovensku tvorili 62 % celkovej pridanej hodnoty, priemysel 34 % a poľnohospodárstvo 3,6 %.

Viac o téme: PrieskumPracovné miestaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu