Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Hornej Súči majú až 18 miliónov včiel

„Toto sú najkrajšie úle v obci,“ ukazuje Michal Krovina (28) úle, ktoré patria jeho susedovi. Zobraziť galériu (4)
„Toto sú najkrajšie úle v obci,“ ukazuje Michal Krovina (28) úle, ktoré patria jeho susedovi.

HORNÁ SÚČA - Horná Súča pri Trenčíne sa môže pochváliť raritou. Jej obyvatelia milujú včely a približne 50 z nich aj aktívne včelári. V 300 úľoch žije odhadom 18 miliónov včiel! Najstarší včelár má 82 rokov, najmladší 17. V obci včelária už aj dve ženy. Hornosúčania tvrdia, že život so včelami je krásny a už si ho bez nich nevedia predstaviť.

Do včiel sa zamiloval aj Michal Krovina (28). Ten sa smeje, že je zrejme najsladším mužom v šírom okolí, pretože navyše pracuje v cukrovare. „V práci som celý od cukru, vo voľnom čase zas polepený od medu. No nájdete na svete sladšieho muža?“ smeje sa včelár. Na užitočný hmyz nedá dopustiť, aj keď počas života už dostal množstvo žihadiel. Napriek tomu tvrdí, že včely sú priateľské a mierumilovné. „Chytíte ich do ruky a ony sa dajú pohladiť,“ povedal.

Jeho učiteľom je najstarší včelár v obci Michal Biras (82), ktorý trávi všetok voľný čas pri úľoch. So smiechom spomína najmä na prvý roj, ktorý sa pokúsil chytiť. „Tri noci som pri ňom strávil. Ani som sa odtiaľ nepohol, až sa mi podarilo chytiť kráľovnú. Pred domom mi známy poradil, že už ju môžem pustiť, vraj mi už pôjde iba do úľa a ona ufrngla aj s celým rojom! Viac som tie včielky nevidel,“ smeje sa M. Biras. Najstaršie úle v obci vlastní Rudolf Strápek (40). „Sú vyrobené zo slamy a dreva. Patrili ešte môjmu otcovi. Majú vyše 50 rokov,“ povedal. Podľa neho včely starožitné úle zbožňujú. „Je im v nich teplučko,“ prezradil včelár.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu