Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Slovensko čaká spaľujúca nedeľa: Meteorológovia VARUJÚ, tridsiatky už udreli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - O tom, že nedeľa bude na Slovensku poriadne horúca, svedčí aj fakt, že už o 10.30 h vystúpila na viacerých miestach teplota nad 30 stupňov Celzia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

"Okrem lokality Gbelce (okres Nové Zámky), kde namerali 30,4 stupňa Celzia, bolo pár desatín nad hodnotou 30 stupňov aj v Bielom Kostole pri Trnave, v Kamenici nad Hronom, v Sekerešove, v Slovenskom Grobe, v Čaklove či Moldave nad Bodvou," konkretizujú meteorológovia.

SHMÚ vydal na nedeľňajšie popoludnie pre oblasť juhozápadu a časť stredného Slovenska výstrahu 2. stupňa pred teplotami. V čase od 14.00 h do 17.00 h môže v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji a tiež v okresoch Krupina a Veľký Krtíš v Banskobystrickom kraji dosiahnuť teplota až 35 stupňov Celzia.

Slovensko čaká spaľujúca nedeľa:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Pre Trenčiansky kraj a časti Banskobystrického, Košického a Prešovského kraja vydali meteorológovia výstrahu 1. stupňa, teploty sa tam od 13.00 h do 18.00 h môžu vyšplhať na 33 až 34 stupňov. Výstrahy pred horúčavou platia aj na pondelok a utorok (30., respektíve 31.7.)

S búrkami treba počítať aj dnes

Ani nedeľa sa zrejme neobíde bez búrok. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) ich očakáva až do večera, s výnimkou juhozápadu, na celom území Slovenska. Do 20.00 h platí výstraha 1. stupňa pred búrkami pre Trenčiansky, Banskobystrický, Žilinský, Košický a Prešovský kraj. "S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm, a tiež nárazy vetra s rýchlosťou 65 - 85 km/h," uvádzajú meteorológovia na webe SHMÚ.

V nedeľu popoludní je potrebné rátať aj s veľkými horúčavami. V Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji i okresoch Veľký Krtíš a Krupina v Banskobystrickom kraji môže medzi 14.00 a 17.00 h teplota vzduchu dosiahnuť 35 stupňov Celzia. Na 33 až 34 stupňov sa môžu teploty vyšplhať aj v Trenčianskom kraji a časti Banskobystrického, Košického a Prešovského kraja.

Búrky aj v ďalších oblastiach

V oblasti Podpoľania a Novohradu v južnej časti Banskobystrického kraja sa zvyšuje riziko silných búrok s krúpami. Pre okresy Detva, Zvolen, Lučenec a Veľký Krtíš vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu pred búrkami 2. stupňa, platí do 19.00 h.

Slovensko čaká spaľujúca nedeľa:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Týchto okresov sa do 19.30 h týka aj hydrologická výstraha 1. stupňa spojená s očakávanými prívalovými zrážkami a výrazným lokálnym vzostupom vodných hladín. Výstrahu pred búrkami 1. stupňa vydal SHMÚ na nedeľňajšie popoludnie a podvečer pre celé územie SR, s výnimkou juhozápadnej časti krajiny.

Viac o téme: TeploLetoPočasieHorúčavaTeploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu